ОДРЖАН ШКОЛСКИ ФЕСТИВАЛ НАУКЕ У САКУЛАМА И БАРАНДИ Пажњу привукао приказ Транссибирске железнице

САКУЛЕ/БАРАНДА:  Фестивал науке реализован је први пут у ОШ ,,Зоран Петровић” у Сакулама и њеном издвојеном одељењу ,,Олга Петров” у Баранди, у општини Опово.
а
Фото: Глас Опова

У Баранди су научници били ђаци из мањих разреда, који су са својим учитељицама демонстрирали како се уз помоћ покретних слика може направити цртани филм. Изводили су и занимљиве огледе са водом, биљкама, бојом, светлошћу и свећама.

Ученици старијих разреда показали су своја умећа у исписивању имена на глагољици, а демонстрирали су и рад вулкана. Уз помоћ микроскопа упознавао се микро свет, уз изложбу ученичких радова са часова технике и технологије.

Посебну пажњу је привукао и експеримент равнотеже са ексерима. Уз науку се мозак тренирао шах игром и Рубиковом коцком.

Фото: Глас Опова

У Сакулама је одржана књигоревија „Кад књиге буду у моди”, а значајан утисак на присутне је оставио и приказ Транссибирске железнице. Ученици седмог и осмог разреда су извели неколико експеримената из хемије попут лава лампе, гуменог јајета и лутајућег млека, а између осталог, показали су како угљен–диоксид гаси ватру. Било је такође штандова са ученичким рукотворинама попут домаћег и глицеринског сапуна и миришљавих купки.

И. Ба.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести