Општина Пећинци брине о деци и младима

ПЕЋИНЦИ: Податком да је заустављен пад наталитета, као у ретко којој другој средини, могу се похвалити у пећиначкој општини.
д
Фото: Дневник/Ј. Ивановић

Локална самоуправа бригу о најмлађима преузима на себе, дарујући сваком новорођенчету по 40.000 динара, пакет беби опреме, а од прошле године и дечје ауто-седиште. Због све већег прилива радне снаге у индустријски најразвијеније место Шимановце, капацитет вртића постао је недовољан.

– То је иначе једини објекат Предшколске установе „Влада Обрадовић Камени” где постоји листа чекања – каже председник општине мр Жељко Трбовић. – Преко Управе за капитална улагања АПВ, добили смо 66,7 милиона динара за прву фазу изградње новог објекта од 1.700 квадратних метара. Неће сметати и ако буде вишка простора, с обзиром на то да у Шимановцима раде и млади брачни парови из околних места, јер ће ту остављати децу на чување док су на послу.

Затечено лоше стање у вртићима и школама, пропалу столарију, чучавце и кровове који прокишњавају, санирали су претежно средствима Покрајине и Републике, али и новцем из општинског буџета.

– Тренутно радимо на обнови три објекта основних школа – додао је Трбовић. – Већ је расписана јавна набавка за реконструкцију основне школе у Карловчићу, у коју ће бити уложено 90 милиона динара. Ускоро ћемо исто учинити и за осмолетку у Купинову, за коју је планирано 230 милиона, а у плану је и обнова школе у Пећинцима, чија је процењена вредност 130 милиона.

Сматрају се пионирима дуалног образовања: у Техничкој школи „Миленко Врекић Неша”, где постоје трогодишњи и четворогодишњи смерови из три подручја рада: машинства и обраде метала, економије, права и администрације, те трговине, угоститељства и туризма, школске 2014/2015. године уведен је нов профил – индустријски механичар, у сарадњи са Министарством просвете, компанијом „Бош” и Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ). Практична настава одвија се у фирмама које на крају обуке имају опцију да задрже ученике и тако добију стручан кадар, без издвајања додатних средстава за преквалификацију постојеће радне снаге.

Фото: Дневник/С. Шушњевић

– Волим да кажем како децу пратимо од рођења до запослења – вели Трбовић. – Општина апсолутно излази у сусрет за све што не захтева капитална улагања, а много значи младим људима. Пружамо ђацима низ погодности: субвенционишемо средњошколски и студентски превоз, а академце и стипендирамо. Ученике генерације и вуковце награђујемо са по 30.000 односно 15.000 динара, а најуспешнији добијају бесплатна летовања и наградне екскурзије, док је за све одликаше улаз на пећиначке базене бесплатан током целе купалишне сезоне. Доста се улаже у спорт, па имамо 42 клуба, где акценат није на професионализму већ на масовности, како бисмо децу окренули од порока.

Сеоске славе и манифестације, удружења која негују традицију и бројни културни садржаји не остављају простора за досаду, истиче Трбовић, додајући да је „Културно лето”, које је пре пет година стидљиво изашло пред публику, прерасло у мултиманифестацију која је ове године окупила око 800 учесника.

С. Милачић

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести