Основци из Ђурђева показали да цене сваког друга

ЂУРЂЕВО: Основна школа „Јован Јовановић Змај“ из Ђурђева већ трећу годину заредом учествује у пројекту „Квалитетно образовање за све“, који је био познат под називом „Подстицање демократске културе у школама“, па је тако цео један дан прошао у разноврсним активностима и програму, са циљем да деца науче да поштују различитости и цене сваког друга.
2
Фото: Б. Рашић

Овогодишњи слоган пројекта поручио је да „Није знање знање знати, већ је знање знање дати“, а ђурђевачка школа једна је од 40 учесница у овом пројекту.

Учионице су организоване у станице, у којима су спроведене различите активности, са истим циљем, а то је другарство и поштовање различитости. Ученици су се бавили савременицима Јове Змаја и његовим пријатељима, па су потом показали то знање у квизу, вратили су се у 19. век, кроз ношње и одела.

Директорица школе Љубица Клепић каже да свакодневно, па тако и кроз овај пројекат, имају циљ да допру до сваког ученика и да превентивно делују да не би дошло до било какве врсте вршњачког насиља и да се сви у школи осећају пријатно, како ученици, тако и запослени и родитељи.

- Желели смо да представимо нашу школу из више углова, да покажемо двојезичност и мултикултуралност која нас краси. Поносни смо што носимо име чика Јове Змаја, а сви који дођу у нашу школу кажу да осете ту топлину и предусретљивост, свако ко отвори врата школе увек је лепо дочекан - истиче директорица и додаје да су поменуте активности мали допринос да се одуже песнику чије име носи школа.

Осим квиза о значајним личностима 19. века наступили су и ученици са тачком о важним Русинима, а ученици који наставу похађају на ромском извели су неколико рецитација и ромски плес, који је све подигао на ноге.

- Пројекти попут овог помажу нам да унапредимо квалитет и услове рада унутар школе и међуљудску сарадњу међу децом и наставницима, а ученици су показали да знају да саслушају, ми им дајемо прилику да увек буду саслушани и да у различитостима виде значај јединства и заједничког живота - истиче наша саговорница.

Општи циљ пројекта је подизање квалитета образовања подстицањем демократске културе, док су специфични циљеви подизање нивоа знања и свести међу наставницима, ненаставним кадром, ученицима и локалним заједницама о инклузивном образовању, као и оснаживање капацитета школа да отклоне предрасуде и дискриминаторски приступ према рањивим групама.

М. Рашић

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести