Отворен Фестивал позоришта за децу у Суботици

СУБОТИЦА: Свечаном церемонијом у Дечијем позоришту Суботица, вечерас је отворен Међународни фестивала позоришта за децу.
subotica
Фото: Дневник/ В. Фифа/Суботица

Овогодишње фестивалско издање траје до 24. септембра и одржава се на неколико локација у Суботици, а у главном програму је на репертоару 11 представа ансамбала из Кине, Русије, Израела, Немачке, Аустрије, Словеније и Србије.

На свечаном отварању се фестивалској публици обратио градоначелник Суботице Стеван Бакић, који је нарочито истакао континуитет одржавања фестивала чак и у време пандемије корона вируса:

"Уметност је посебно важна када је човечанство суочено са овако тешким искушењима. Она нас теши, бодри и надахњује да истрајемо у борби са свим проблемима. Позоришна уметност за децу, као велика радионица маште и игре, посебно је драгоцена јер је усмерена на генерације које ће наследити један другачији свет, за чију обнову и осмишљавање ће требати много креативности", рекао је Бакић.

Драгана Милошевић, војвођанска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, истакла је да је врло лако бити на њеној функцији, узевши у обзир да је Суботица тренутно један од водећих културних центара у земљи.

"Највећа радост је стварати за децу. Она нам враћају оно исконско детиње у нама, да будемо довољно маштовити, иако смо одрасли. А ми заузврат морамо водити бригу о њима. Деца су највише трпела током читаве ове пандемије. Можда су је и највише проживела, у недостатку онога што чини детињство. Поносна сам што смо данас у прилици да им то детињство омогућимо, да наставе да уживају у овим дивним представама које су прављене искључиво за њих" казала је Милошевићева.

Директор фестивала и селектор главног програма Зоран Ђерић уручио је награду "Мали принц" овогодишњем лауреату Владимиру Андрићу.

У програму свечане церемоније наступили су Дечији хор "Емануил" из Суботице предвођен диригенткињом Анастасијом Стокин, најмлађа фолклорна група ОКУД "Младост" из Суботице, и "Арса са Марса".

Добитник награде "Мали принц" из иностранства је бугарски редитељ Славчо Маленов.

Главни програм је отворен извођењем словеначке представе "То је Ернест" Луткарског позоришта Небо, у Народном позоришту "Јадран".

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести