Патријарх Павле нам сачувао образ

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Велику заинтересовност показали су Новокнежевчани за промоцију књиге новосадског новинара, публицисте и књижевника Ђорђа Рандеља

„Патријарх Павле – светац којег смо познавали”. Сала Народне библиотеке „Бранислав Нушић” била је испуњена, а након наступа новонежевачког хора „Свети Василије Велики” под вођством диригента Ненада Кнежевића, разговор са аутором водила је Мира Владисављев.

Патријар Павле је био 44. патријарх Српске православне цркве, према речима Рандеља, ретко ко је у нашој новијој прошлости толико „штрчао” и оставио толики утицај, ушавши у историју српског народа. Рандељ је испричао како се као новинар „Дневника” давно упознао са тада епископом рашко-призренским, пишући о Косову. Сматрао је да књиге о Косову без првака из црквених кругова неће бити праве.

- На неки начин сам успео да допрем до патријарха Павла, док је тада био још владика рашко-призренски, са њим тамо дуго боравио, разговарао са њим не само као духовником, него као човеком из народа, изузетно занимљивом личношћу. Човеком који је знао занате, од обућарског до шнајдерског, који се ничег није стидео, а којег је народ прогласио за свеца још за живота – истакао је Рандељ.

Ова књига доживела је велики одјек, а аутор признаје да је то захваљујући више лику о којем је књигу написао него њему као аутору.

- Патријарх је почивши од пре пет година, дочекао је дубоку старост умро са осмехом, као човек праведних дела и поступака. Увек је наглашавао да живи сваки дан као да му је последњи и да сваку реченицу говори као да му је та последња, што га је стављало у велику моралну обавезу. Мислим да је и српски народ имао јединствену срећу што је у најтежем периоду баш такав човек засео на трон као 44. патријарх после Светог Саве. Патријарх Павле није нама помогао да добијемо ове ратове, ја мислим да у рату ни нема победника, али је успео да нам сачува образ - рекао је Рандељ.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести