Патронажне сестре у Кули доступне 24 сата

КУЛА: У целој кулској општини лане је рођено само 290 беба.
д
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Плава птица” посветило се увођењу нових услуга учешћем у пројектима за подстицање рађања. Један од начина који су одабрали је будући онлајн сервис за подршку родитељству, какав још увек не постоји у нашој држави, тврди председник Друштва „Плава птица” Марко Кошутић.

- На сајту ће бити објављени и бројеви телефона патронажних сестара које су доступне 24 сата да их родитељи зову, шаљу поруке на „вибер” и траже савете. Сервис није временски ограничен од 7 до 14 сати, него смо ту кад год треба- каже Марко Кошутић.

Осим тога родитељи ће на сајту моћи да прочитају и како да се пријаве за школу родитељства, али ће садржати и  базу података људи који пружају различите услуге породици као што су чување деце, спремање стана, приватни часови и разне друге активности које служе као подршка родитељима и да они имају времена да се баве родитељством, као и послом, јер процена је да је најтеже ускладити рад и родитељство.

Посао запослених у „Плавој птици” биће и психолошка процена свих кандидата за посао чувања деце, али и спремања куће, јер је родитељима важно кога пуштају у кућу.

- То је у припреми и тренутно се ради други круг кандидата за обуку који ће пружати једнократне услуге, односно неће долазити сваки дан да неком чувају дете, већ ће то бити када су неке околности, дужи останак на послу, па тада ускаче особа која ће моћи да буде са дететом. До краја године та услуга ће заживети - каже Марко Кошутић.

Посебан сегмент у пројекту су предавања о репродуктивном здрављу за средњошколце, како би спречили нежељене трудноће, док с друге стране жене подстичу на рађање.

Саветовалиште за рани развој биће пребачено у нови простор и тренутно се ради уређење те локације.

- У нашој згради више нема места, па смо нашли стан који је приземан и погодан- каже Кошутић.

М. Стакић

 

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести