Пет хиљада храстова за Турију

СРБОБРАН: Јавно комунално предузеће „Градитељ“ из Србобрана добило је 600.000 динара за пошумљавање од Покрајинског секретеријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.
в
Фото: Општина Србобран

То је један од шест уговора које је доделио овај Секретеријат према конкурсу за пошумљавање територије АП Војводине, укупно вредне 43 милиона динара.

Директор ЈКП „Градитељ” Милош Јовановић рекао је да ће у Србобрану бити пошумљена три хектара на парцели 2475/7 у катастарској општини Турија.

- Добили смо веома вредну помоћ која нам отвара могућност да засадимо скоро 5.000 садница храста лужњака. Припреме су већ почеле како би се садња завршила у периоду мировања вегетације од краја новембра до почетка марта - навео је Јовановић. - Општина Србобран и наше предузеће има одличну сарадњу са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство, и овај пројекат је још један у низу који заједно реализујемо.

Ове године су износи за пошумљавање по хектару у просеку 30 одсто виши него раније. Тако је за пошумљавање тврдим лишћарима предвиђено 200.000 динара по хектару, за пошумљавање меким лишћарима 160.000 динара, а за пошумљавање багремом 130.000 динара по хектару. Уз ЈКП „Градитељ”, уговоре је добило ЈП „Војводинашуме”, затим Институт за низијско шумарство и животну средину, ЈКП „Кикинда”, ЈКП „Комуналац” Тител и ЈКП „Лука Бачка Паланка”.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић је приликом доделе уговора истакао да су средства у буџетском фонду за шуме ове године знатно већа него раније, те да је циљ да се та улагања подигну на још виши ниво.

-Ове године је за пошумљавање опредељено 50 милиона динара, од чега је на конкурсу искоришћено 43 милиона. Позивамо локалне самоуправе да наредне године користе средства која Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство издваја за пошумљавање, јер је важно да заједнички радимо на томе да се површине под шумама у АП Војводини повећају - казао је Божић.

М. Стакић

 

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести