Подухват који врањански извиђачи спремају три године: Пловидба каналом од Бездана до Рама

Одред извиђача „Завичај 1093“ из Врања кренуће сутра у пловидбу каналом ДТД од Бездана до Банатске Паланке, односно до тврђаве Рам, са циљем да прође укупно 290 километара.
10 kanal dtd BPetrovac-F_Bakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Пловидба ће трајати до понедељка, 18. октобра, а спроводи се под пројектом „ДТД - водени скрининг заборављеног канала- пловидба 2021“ које је финансијски помогло Министарство заштите животне средине РС кроз набавку заштитне опреме за учеснике пловидбе.

Извиђачи се за ову пловидбу припремају већ три године, јер је реч о јединственом спусту који нико до сада није покушао да изведе управо због мале пловности горњег тока канала. Пловидба ће пратити главни ток канала, а екипа од 15 учесника, искусних скаут ренyера праћена партнерском подршком руских спасилаца из Руско српског хуманитарног центра из Ниша урадиће скрининг леве и десне обале Канала ДТД, урадити обимну видео и фото документацију, уцртати у топо карте критична места опасна по могуће изливање канала, проценити стање обале, пошумљеност приобаља и степен брањења обале насипима.

Прикупљена документација биће уступљена Министарству заштите животне средине и одбране РС и Сектору за ванредне ситуације РС, док ће свака општина добити сређену документацију за свој део канала који прлазе кроз њихову територију како би могли да предузму потребне мере на санацији токова у њиховој надлежности.

Мештани ће имати прилику да се информишу о начину рада скаут ренyера, њиховим знањима и вештинама кроз 10 презентација у већим насељеним местима уз канал у којима ће пристајати за ручак или ноћење.

- Током пловидбе обићи ћемо градове Сомбор, Зрењанин и Вршац, као и општине Кула, Врбас, Србобран, Бечеј, Нови Бечеј, Сечањ, Алибунар, Пландиште и Белу Цркву и остварити контакт са локалним самоуправама ради промовисања скаут ренyерства у тим срединама- најављују организатори.

Одред извиђача „Завичај 1093“ из Врања постоји већ 57 година, а први пут организује пловидбу на територији Војводине.

-Након врло успешне регате „Тужна Морава“ решени смо да стечена знања и усвојене процедуре у скринингу са воде искористимо и за анализу тренутног стања главног тока Канала ДТД од Бездана до Банатске Паланке- кажу из Одреда извиђача. -Циљ Пловидбе је да изврши скрининг обала канала ДТД посматрано са воде, да се уоче критичне тачке опасне по закрчење канала и његовог изловања, процени ерозија обале и њена пошумљеност те да се добијени резултати ставе на располагање државним органима и штабовима за ванредне ситуације 12 градова и општина кроз које пролази канал ДТД, као и ЈВП „Воде Војводине“ који газдују овим пловним путем.

Они наводе да ће им у овом подухвату посебну подршку пружити Руско српски хуманитарни центар из Ниша својом опремом -пловним возилом и шаторима за смештај учесника.

Пловидба стартује сутра у 9 сати у Бездану, следе промоције скаут ренyера у Бачком Моноштору и Сомбору, пловидба за Сивац, Црвенку, Кулу и ноћење у Врбасу. Другог дана, у суботу, траса је дуга око 67 километара, а обухвата Србобран, Турију, Бачко Градиште, Бечеј и ноћење у Новом Бечеју. Планирано је да се у недељу плови 80 километара: Кумане, Меленци, Михајлово, Јанков Мост, Клек, Зрењанин, Лукићево, Ботош, Неузина, Јарковац, Банатска Дубица и Конак. У понедељак је предвиђено да се пређе 77 километара кроз Добрицу, Иланyу,

Јаношик, Локве, Хајдучицу, Јерменовце, Барице, Влајковац, Ритишево, Потпорањ, Загајицу, Порту, Стражу, Орешац, Јасеново, Дупљају, Кајтасово, Банатску Паланку у општини Бела Црква, а завршетак пловидбе је код тврђаве Рам.   

М. Стакић

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести