Пола милиона посетилаца прошло кроз Засавицу

ЗАСАВИЦА: Пре тачно две деценије Влада Републике Србије препознала је значај природног резервата Засавица, који спаја Срем и Мачву, надомак Сремске Митровице и Богатића, и прогласила га за заштићени резерват.
zasavica, Dnevnik/Jelena Ivanović
Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Тим поводом у јединственом уточишту за више стотина биљних и животињских врста окупили су се бројни пријатељи резервата. Међу званицама били су министар екологије у Влади Србије Горан Триван, градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер, декан факултета „Футура“ Јордан Алексић који је био министар у време кад је Засавица постала резерват, директорка Завода за заштиту природе Војводине др Биљана Пањковић и многи други који су дошли да уживају у природи.

Управник „Засавице” Слободан Симић каже да је прави потез тадашњих власти био да се резерват препусти на управљање Покрету горана. Тако је ово први резерват на свету о коме води рачуна једна невладина организација.

- Када смо пронашли чувену рибу умбру тада смо знали да треба да добијемо и категорију заштићености и тако је и било - каже Симић и додаје да је он препознао свој животни позив када је пре 20 година дошао да води ово место и да је резерват заправо његово животно дело, а да он ни не иде на посао, јер свакодневно ради оно што највише воли. Да је Засавица заиста прелепа препознали су сви који су закорачили на ово место, те није изостала помоћ ни локалне самоуправе, али ни међународних пројеката.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

- Сви људи које смо питали, помогли су нам. До сада је у овај резерват уложено око три милиона евра из разних фондова, и страних и домаћих, јер су сви препознали лепоте Засавице - каже Симић. Према његовим речима, најбитније активности резервата су заштита природе, а осим тога и развој туризма, као и заштита и развијање аутохтоних врста. Симић напомиње да је Засавица један од најпознатијих резервата у целом свету и да су сва признања која су могли да добију, већ добили.

- Схватили смо да смо од наших магараца којих је сада више од 200 и њиховог магарећег млека направили бренд, када смо ушли у уyбеник за четврти разред основне школе и то у математички задатак - наглашава Симић, који напомиње да је невероватна привилегија радити са уживањем и од хобија направити посао.


Природа се штити љубављу

Министар екологије Горан Триван каже да је необично да у Србији нешто траје 20 година, а да се при том овде могла чути само реч љубав.

- Коме ћете дати да управља заштићеним добрима него онима који воле? Србија за сада има 6,5 одсто заштићених добара, следеће недеље ће порасти још један проценат, али мораћемо у будућности да имамо много више и на томе радимо - каже Триван.


До сада је овај резерват посетило 500.000 посетилаца, тачније за две недеље се очекује тај округли број, од тога десетина су странци који највише долазе у камп, који је сврстан у стотину најбољих у Европи.

Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер каже да „Засавица” сада изгледа светски, а пре 20 година на том месту налазила се зарасла бара.

- Окосница туристичког развоја Сремске Митровице су управо Засавица и антички Сирмијум и управо зато је свака локална гарнитура подржавала овај пројекат- каже Санадер и додаје да планирају да отворе још нека језера за јавност, кампове и прошире бициклистичке руте, тако да једна води од Засавице до Фрушке горе, преко Сирмијума.

Маша Стакић

(Текст је део пројекта који се финансира из буџета Града Сремска Митровица- Градска управа за културу, спорт и омладину. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града.)

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести