Праве се вештачка гнезда за орлове крсташе

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије започело је постављање вештачких гнезда за орлове крсташе у северном Банату, угрожене и најређе врсте орлова код нас.
д
Фото: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

У околини Новог Кнежевца током викенда постављена су гнезда, односно металне платформе на четири локације на високим стаблима тополе и храста.

Координаторка међународног пројекта за заштиту орлова крсташа „PannonEagle” у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије Мирјана Ранков каже да је заштитарима природе огроман изазов да нађу довољно велико стабло на локацији где нема честих пролазака људи који би узнемирили птице.

- Северни Банат је у последње две деценије толико обешумљен да је сада свако велико дрво пођеднако ретко и угрожено као и орлови - каже Ранков.

Ове птице праве масивна гнезда чији пречник често прелази 1,5 метар, па им је за смештај потребно старо, велико и безбедно стабло, каквих је у природи све мање. Орловима су нова гнезда понуђена у близини Специјалног резервата природе „Пашњаци велике дропље”, који настањују једини гнездећи пар орлова крсташа у Србији Бора и Ержика.

Орловима су нова гнезда понуђена у близини Специјалног резервата природе „Пашњаци велике дропље”, који настањују једини гнездећи пар орлова крсташа у Србији Бора и Ержика

Извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије Милан Ружић истиче да је постављање платформи за гнежђење крсташа једна од ургентних мера које спроводе, како би се омогућили услови за опоравак и повећање популације.

Фото: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

- Програм чувања гнезда Боре и Ержике који смо спровели у претходне три године дао је изванредне резултате. У том периоду из гнезда је излетело пет младунаца. Настављамо да чувамо познато гнездо, али и да радимо на побољшању станишних услова за младе орлове који се повремено срећу у северном Банату. Жеља нам је да младе птице сачувамо и задржимо у Србији- напомиње Ружић.

Програм очувања орла крсташа, птице са националног грба, препознат је као успешан и подржан од стране Европске уније кроз пројекат „PannonEagle” кроз кампању „Лавовски за орлове” компаније „Карлсберг” и пројекат „Очување последњих крсташа у Србији”, који финансира „BirdLife International”.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести