Прекогранична сарадња историјског архива Сенте и Опустасера

СЕНТА: Историјски архив из Сенте, који делатност обавља за подручје општина Сента, Ада, Кањижа, Бечеј и Србобран, започео је реализацију пројекта прекограничне сарадње „Живи архиви – реликвије заједничког културног наслеђа“ у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија.
Predstavljanje projekta u Nacionalnom istorijskom spomen-parku u Opustaseru/M.M.
Фото: М. Митровић/ Представљање пројекта у Националном историјском спомен-парку у Опустасеру

У пројекту вредном 205.000 евра, од чега 174.300 евра финансира Европска унија, Историјски архив Сенте реализује програме вредне 92.000 евра, док преостали део реализује партнер Национални историјски спомен-парк Опустасер у Мађарској.

Директори Историјског архива Сенте Иштван Фодор и Националног историјског спомен парка Опустасер Петер Кертес на свечаном отварању пројекта у четвртак у Опустасеру, нагласили су да је главни циљ истраживање и прикупљање оних делова културне баштине који имају исте корене на обе стране границе у Мађарској и Србији и повезју их. Желе се истражити и презентовати до сада недовољно документоване историјске и аграрне вредности из прошлости подручја на југу Мађарске и северног дела Војводине у Србији, крајем 19. и почетком 20.века, којима до сада није поклоњена довољна пажња.

- Истраживања ће обавити архивисти, етнографи и историчари, а обрађене теме биће приказане на разним манифестацијама, као и кроз издавање књига и промотивних материјала, а за омладину и у оквиру летњих кампова. До сада необрађени и непубликовани документи, након стручне обраде, обезбедиће научну подлогу за упознавање друштвеног положаја и посебности регије у области пољопривреде и индустрије – рекао је Иштван Фодор.

Фото: М. Митровић/Старе пољопривредне машине под ведрим небом нагриза зуб времена

Председник Националног савета мађарске националне мањине у Србији Јене Хајнал истакао изузетан значај програма прекограничне сарадње, а да је пројекат „Живи архиви – реликвије зајендичког културног наслеђа“ битан јер Историјски архив у Сенти има партнера каквог ретко може да нађе. У реализацији пројекта ће се обавити значајан истраживачки рад за шта постоје сви услови, пре свега из области аграра и традиција, да би се она могла користити од стране националне заједнице Мађара са обе стране границе, а биће доступна за едукацију младих и туристима -  каже Хајнал.

Поред истраживачког рада у архивима у Сегедину, Сенти и Суботици, који ће послужити за формирање базе података и њену презентацију на посебној интернет страници, она ће се наћи између корица четири крњиге у којима ће се приказати историјске и опште привредне специфичности региона крајем 19. века. Формираће се и путујућа изложба која ће на српском и мађарском приказати истраживачки рад и друге резултате на пројекту, са посебним освртом на рестаурирање сатрих пољопривредних машина. Наиме, у Опустасеру где су старе пољопривредне машине већ деценијама на отвореном простору у оквиру Национално историјског спомен парка, изградиће се објекти за смештај и обавити рестаурација пољопривредних машина.

У Опустасеру се налази вредна збирка пољопривредних машина, које су претрпеле доста оштећења због недостатка покривеног затвореног изложбеног простора. На дрвеним деловима видљиви су трагови труљења, а и металне нагриза корозија и зуб времена. Предвиђено је да се у оквиру овог пројекта старе пољопривредне машине обнове и сместе у новоизграђени изложбени простор, а такође ће се саставити збирка која ће служити као водич за приказивање старих пољопривредних машина и алата. Започети пројекат прекограничне сарадње Историјског архива Сенте и партнера из Опустасера треба да се заврши у фебруару 2020. године.

М. Митровић

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести