Прекогранична сарадња подстиче упошљавање особа са инвалидитетом

КАЊИЖА: Центар за пружање услуга социјалне заштите општине Кањижа већ има искуства у покретању социјалног предузетништва у упошљавању особа са инвалидитетом, а са партнерским Удружењем за аутизам „Сиварвањ“ из Сегедина (Мађарска) започео је реализацију пројекта прекограничне сарадње под називом „Трансформисање сметњи у радне способности“.
Prekogranična saradnja podstiče upošljavanje osoba sa invaliditetom    Foto:Dnevnik.rs/ M. Mitrović
Фото: Прекогранична сарадња подстиче упошљавање особа са инвалидитетом Фото:Дневник.рс/ М. Митровић

Циљ овог пројекта који се финансира средствима ЕУ у оквиру Интеррег- ИПА програма Мађарска-Србија, подршка укључивању особа са смањеним радним способностима на тржиште рада у кањишкој општини и околини. Вредност пројекта је 98.190 евра, од чега подршка из ЕУ износи 83.461 евро, при чему је део који се односи на кањишки Центар за пружање услуга социјалне заштите из европске касе 33.681, или 85 посто, док је из буyета кањишке општине обезбеђено учешће од 5.943 евра или 15 посто.

Психолог у Центру за пружање услуга социјалне заштите општине Кањижа и координаторка пројекта Ибоја Сакач објашњава да се програм реализује 15 месеци, до краја априла наредне године, а да ће се бавити припремом људи са различитим посебним потребама за учешће на отвореном тржишту рада, за запослење у заштићеном радном окружењу за особе које није могуће упослити у предузећима и установама. Према речима Ибоје Сакач, урадиће се анкета у фирмама у Кањижи и околини, да се сагледа колико су поједина предузећа и други актери на тржишту рада, погодни за запошљавање људи са смањеним радним способностима.

Запослени у Центру ће учествовати у обуци за Лантенги методу, која помаже у томе да се одговарајући кандидат запосли у одговарајућој области рада. На тај начин би особе са посебним потребама могле наћи запослење која највише одговара њиховим индивидуалним способностима, а да њихово запослење буде одрживо. У Центру за пружање услуга социјалне заштите општине Кањижа организован је дневни боравак за особе са инвалидитетом у који су укључена 32 корисника од дечијег узраста до одраслих. Мало је особа са инвалидитетом нашло ангажман на тржишту рада, али у више заштитних радионица које раде при Центру ангажовано је 12 особа са инвалидитетом.

„Задатак ментора је да помогне особама са смањеним радним способностима да се прилагоде радном месту, а послодавцима да обезбеде одговарајуће услове рада. Успех би био да се у оквиру пројекта, уз ангажовање једног ментора упосли неколико лица“, каже Ибоја Сакач.

Као вид социјалног предузетништва у Кањижи већ неколико година функционише радионица „Лала“, у којој особе са инвалидитетом израђују грнчарију. Они успешно праве медаље и пехаре за разна такмичења, украсе за празнике и друге употребне предмете, које продају на вашарима рукотворина, а добрим се показала и онлајн продаја преко интернет странице. Поред грнчарске, још раде папирна и текстилна радионица, а особе са инвалидитетом ангажоване су и на производњи цвећа и расада у мањем стакленику којим Центар располаже.

„У свему имамо подршку општине Кањижа. За особе којима потребно запослење у заштићеном радном окружењу реализоваће се нове активности у већ постојећој инфраструктури, пре свега у узгоју биљака, за шта ће се потребна средства набавити у оквиру пројекта. Захваљујући пројекту који се реализује покренуће се и радионица за ручну израду сапуна“, сазнајемо од Ибоје Сакач.

 М. Митровић

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести