Пресахнуо узгој купуса у Тарашу

ТАРАШ: Тараш је некада био на гласу као село произвођача квалитетног кромпира и купуса, али је последњих година узгој купуса готово пресахнуо. А кључни разлог је тржиште.
kupus
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

– Нема тржишта за купус и многи су одустали од производње. Ето, и ја већ трећу годину заредом купујем купус за кисељење, што можда звучи невероватно, али је истинито – прича Ратинко Вучетић, узорни и надалеко познати пољопривредни произвођач из Тараша.

Он каже да је тржиште кључни разлог што су многи његови сусељани одустали од гајења купуса.

– Немаш коме да продаш, тржиште је преплављено купусом са стране, а нико неће да прави губитке – напомиње Вучетић.

Његову причу потврђује и Гордана Шокшић, чије газдинство у Тарашу већ више од деценије производи органску храну, углавном кромпир, цвеклу, тиквице, блитву, бели лук… Купус је заступљен са свега три, четири процента, и то искључиво због плодореда, а не због исплативе производње.

– Прошлогодишњи род био је одличног квалитета, главице крупне и здраве, али мала тражња нам ограничава производњу купуса, мада је ова земља веома погодна за ту културу – напомиње Гордана Шокшић.

Највећи део обрадиве земље којом Тарашани располажу је, иначе, са друге стране Тисе. Због тога ови вредни ратари и повртари морају веома да воде рачуна о исплативости култура које гаје, јер су им трошкови обраде и транспорта увећани. Због тога купус више није један од кључних брендова Тараша.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5492
Најновије вести