Прикупљене лименке и флаше бачене кроз прозор аутомобила

МОШОРИН: Установа за заштиту природе „Тителски брег“ организовала је акцију чишћења Великог сурдука код Мошорина. У акцији која је организована у склопу обележавања националног Дана заштите природе учествовали су директор и запослени у установи, као и заменик председника општине Тител Богољуб Марковић.
1
Фото: УЗП "Тителски брег"

Акција је имала за циљ да се уклони смеће које се налази у природи и поред самог пута, а према речима заменика председника општине, количина баченог смећа изненадила је све учеснике акције.

- Нисам се надао да ће бити толико смећа, иако је транзит на путу који пролази поред Великог сурдука велик, јер се ту спајају путеви за Тител, Вилово и Мошорин. На први поглед, у пролазу и из аутомобила се не види да има много смећа, а када се зађе мало дубље у траву, слика је потпуно другачија. У трави је завршило много амбалажа алкохолних и безалкохолних пића које возачи и путници у вожњи овим путем избацују кроз прозор. Скупили смо 60 yakova смећа од по 120 литара, и та количина је најбољи показатељ колико се загађује природа. У акцији сам учествовао пре свега као грађанин општине Тител, љубитељ природе, али и заменик председника општине и могу да кажем да ћемо у наредном периоду радити на едукацији деце и одраслих, и организовању и учествовању у оваквим акцијама чишћења природе и ширење еколошке свести. Свако треба да пође од себе и мењањем себе и својих лоших навика промени друштво на боље и тако сачува природу – каже Марковић.

Фото: УЗП "Тителски брег"

Представница Установе за заштиту природе „Тителски брег“ Бранка Несторовић каже да је циљ сваке њихове акције прикупљања смећа чишћење природе и указивање на текући проблем.

- Организовањем акција чишћења стављамо акценат на заштиту природе и апелујемо на наше суграђане да смеће одлажу на за то предвиђена места. Свако својим личним примером мора да допринесе да сачувамо планету за будуће генерације, не смемо бити охоли и себични према природи и генерацијама које долазе, морамо им оставити чисту и здраву природу. Тужно је то што велике количине смећа завршавају поред путева, али то је проблем који морамо да победимо и зато апелујемо на све да се то у будућности не понавља – прича Несторовићка.

Запослени у установи за заштиту природе поред активности на очувању и промоцији специјалног резервата природе „Тителски брег“, кад год им то календар обавеза дозвољава, организују и акције сакупљања смећа, те су тако од почетка пролећа поред ове организовали и акцију чишћења видиковца Калварија у Тителу, а у плану је да се у периоду око Дана заштите планете организује велика акција сакупљања смећа и чишћења, која ће се истовремено одржати на више пунктова на територији општине.

 С. Кнежевић

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести