Пролећни радови окупирали пољопривреднике и комуналце

СОМБОР: Пролеће пролази у знаку неуобичајено ниских температура и честих, мада не и обилних, падавина, а кишица, она народски речено „чобанска“, успела је тек да успори али не и заустави сомборске пољопривреднике и комуналце у радовима које изискује ово годишње доба.
Град Сомбор/Вандали уништавају мобилијар у Роковачкој шуми, а комуналци поправљају
Фото: Град Сомбор/Вандали уништавају мобилијар у Роковачкој шуми, а комуналци поправљају

Према речима Зорана Боце, саветодавца овдашње Пољопривредне стручне службе, ратари су се суочили са кашњењем сетвених радова, а колико ће то утицати на овогодишњи род, рано је да се прогнозира.

- Проблем је била пре свега ниска температура, па и повремени мразеви, који су у појединим јутрима достизали и минус пет степени Целзијуса. Ово се односи пре свега на такозване топлољубиве културе, као што су соја и сунцикрет, док се у случају репе могу појавити проблеми тек на оним површинама које су засејане у ранијим роковима сетве – каже Боца, подсећајући да су сличне априлске временске прилике обележиле и април 2014. године, када је у другој половини месеца било и обилнијег снега.

У оваквим временским приликама нешто лакши пролећни посао имају градски комуналци, па су тако током прошле седмице, радници Одељења за механизацију и одржавање Јавног комуналног предузећа „Зеленило“ поправљали урбани мобилијар у Роковачкој шумици, која је на најбољем путу да (поново) постане једно од омиљенијих излетишта Сомбораца. Такође, према пријави од стране грађана преко апликације „Пријави проблем“, поправљене су и клупе на шеталишту код „Пик“- а, које је пре скоро десетак година поплочано и осветљено. Све ово је навело ЈКП „Зеленило“ да апелује на неодговорне грађане да не уништавају средину у којој живе.

Фото: Град Сомбор/Зеленило се уређује у центру, али и по селима

Поред тога настављене су и редовне активности орезивања дрвореда према налозима које издаје Одељење за комуналне делатности Града Сомбора, па су тако раднице из РЈ „Одржавање парковског зеленила“ радиле на уређењу цветних површина на више градских локација. Како град не би био у мраку, запослени на пословима „Одржавање јавне расвете“ према пријави кварова на јавној расвети од стране грађана, мењали су дотрајале сијалице, а сваку сличну пријаву квара житељи овог града могу да изврше путем броја телефона овог ЈКП 417-001, локал 131, или путем мејл адресе: javna.rasveta­zelenilosombor@.co.rs.

Посла су имале и њихове колеге из другог варошког предузећа, па су тако радници ангажовани на пословима одржавања водоводне мреже  Јавног комуналног предузећа „Водоканал“, санирали квар на водоводној мрежи који се догодио у Пинкијевој улици. Комуналци ангажовани на пословима одржавања водоводне мреже насељених места, санирали су квар на водоводној мрежи који се догодио у селу Телечка, у Улици Петефи Шандора испред кућног броја 52. Беспослени нису седели ни запослени у сектору Одржавање канализационе мреже овог ЈКП који су наставили са радовима на одржавању препумпних станица, а приде су замењене пумпе на препумпним станицама на Безданском путу из правца Сомбора и у Шикари. Да се, када су у питању села, води рачуна да поред инфраструктуре, она лепо и изгледају сведочи и то што су у једном од најмањих али и села која су најудаљенија од градског седишта, Бачком Брегу радници ЈКП „Простор” радили на уређењу јавних зелених површина.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести