Прослављен Дан светог Стефана и новог хлеба у Кањижи

КАЊИЖА: Прослава Дана светог Стефана и Празника новог хлеба у Кањижи је једна од највећих светковина, па је окупила велики број житеља ове општине и гостију.
ф
Фото: Dnevnik.rs

Освећење новог хлеба обављено је у римокатоличкој цркви Светих анђела чувара и православној цркви Светог архангела Михајла, а пошто је свечаност уприличена на православни празник Преображење у храму је по традицији освештано и грожђе из овогодишњег рода.

Централна свечаност била је испред Градске куће, у присуству потпредседника Покрајинске владе Михаља Њилаша, начелника севернобанатског управног округа Николе Лукача, представника конзулата Мађарске у Суботици, Националног савета мађарске националне мањине, представника околних општина и других гостију. Нови хлеб је благословио жупник Геза Заплетан, а свечану беседу одржао је председник кањишке општине Роберт Фејстамер.

- Празници су светле тачке у низу свакодневнице, прилика да се окупимо, и да овако окупљени осетимо снагу заједнице. По обичају, празници пружају могућност присећања, на историју и на одавање почасти не само нашим прецима, него и херојима садашњице. Онима који својим радом и трудом сваког дана доприносе очувању и развоју наше заједнице.

Фото: Dnevnik.rs

Захваљујући таквим појединцима, челницима Србије и Мађарске, односи двеју држава су на историјском зениту. Ова добросуседска политика је гаранција безбедности, мира, равномерног развоја и дугорочно евроинтеграције наше земље – нагласио је Фејстамер.

Фејстамер је подсетио да је локална самоуправа Кањиже од прошле године поносни носилац Европске заставе части коју је заслужила широким спектром прекограничне сарадње и великим успесима пројеката на разним конкурсима Европске уније.

- Општина и њене институције и цивилне организације ове и следеће године имају веома важне задатке: захваљујући средствима из ИПА пројеката, треба да обезбеде нови налет развоја спортске и опште инфраструктуре; уз помоћ републичких и покрајинских органа власти да допуне туристичку понуду општине, да средствима из буyета омогуће очување досадашњег нивоа услуге и рада у образовању, култури, социјалној и здравственој заштити – додао је Фејстамер.

Он сматра да је за остварење овако важних задатака потребно заједништво, јака и сложна заједница.

- Наша локална самоуправа већ више од две деценије прославља празник новог хлеба, уједно и крунисање првог краља Мађара који је постао светац у обе сестринске цркве. Уверен сам да је Дан светог Стефана и Празник новог хлеба, као једна од најлепших општинских приредби на отвореном, права прилика за спој историје и садашњости, и прилика за славу Новом хлебу који је више од обичне намирнице. Он значи живот, значи опстанак, значи полазну тачку којој се изнова враћамо. Није случајно да госте дочекујемо хлебом и сољу. Хлеб као симбол јединства, у себи садржи много зрна жита и када се разломи и подели дарује живот који потиче из једног - заједничког. У то име желим, да наша заједница истраје у изазовима који нас чекају, да у стварно важним тренуцима знамо показати заједништво и слогу. Желим да нас Нови хлеб спаја и да учини нашу заједницу јаком и истрајном – поручио је Фејстамер.

Председник кањишке општине је обавио начеће новог хлеба, при чему је по традицији прва кришка намењена народу, друга онима који су далеко од родног краја, а трећа онима који више нису међу живима.

Проглашени су резултати такмичења за избор најлепшег хлеба. Добитницима је награде уручио члан Општинског већа Кањиже за ресор пољопривреде Ервин Хужвар. Награда за најлепши хлеб у категорији грађана припала је Бојани Чонка, код цивилних организација Културно просветном друштву „Братство” из Мартоноша, а у конкуренцији пекара признање је додељено Пекари „Браћа” из Кањиже.

Празновање у Кањижи обогаћено је изложбом народне уметности и старих алата који су се некада користили у жетви. У Малом парку је била богата понуда рукотворина, а за окрепљење су се потрудили угоститељи и посластичари. Било је више пригодних радионица за децу које су организовали Предшколска установа „Наши бисери” и Етно кућа „Звучара” из Орома, док су културно забавни програм обогатили фолклорни ансамбли друштава из Хоргоша, Мартоноша и Кањиже, као и гостовање певача Николаса Такача и Габи Тот из Мађарске, а програм је завршен ватрометом.      

Текст и фото: М. Митровић

 

Пројекат „Непристрастно информисање у Кањижи” реализовала је „Панонија медиа” у сарадњи са „Дневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести