Радови на једној куполи Градске куће у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Уз зграду Градске куће у Зрењанину постављена је скела, како би у наредном периоду били обављени радови на делу крова овог монументалног објекта. Радови на крову су неопходни да би се спречило даље прокишњавање Плавог салона.
с
Фото: Град Зрењанин

– Приликом обилнијих падавина, па чак и неких мањих, долази до прокишњавања Плавог салона. Да бисмо то спречили, биће обављени радови на делу крова, односно на једној од купола. Радници ће пресложити цреп, а у неком наредном периоду планирана је комплетна реконструкција крова Градске куће – изјавио је за „Дневник” заменик начелника Одељења за привреду, дипломирани грађевински инжењер Стеван Греговић.

У Заводу за заштиту споменика културе Зрењанин наводе да је још пре готово две деценије констатовано да је зграда била у доста лошем стању. Због тога су у јуну 2003. започети радови, који су завршени током 2005.

За то време су реализовани сви значајнији радови који су обухватили делимично обијање малтера, ново малтерисање, санацију влаге, бојење силикатним бојама и делимичну поправку лимарије олука. На крају је постављен систем заштите од голубова. Ови радови нису обухватили обнову кровне конструкције и прекривача.

„Неопходно је урадити конзерваторски пројекат обнове крова. Он би обухватио санацију кровне грађе и замену комплетног црепа глеђосаним бибер црепом у две боје – жуте и окер“, истичу у Заводу за заштиту споменика културе Зрењанин.     

 

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести