„С нама је потпун свет” -  приредба поводом Дана инвалида у Кањижи

КАЊИЖА: Пригодном манифестацијом обележен је Дан особа с инвалидитетом у Кањижи.  Организатори су по 13. пут Удружење за помоћ и заштиту интереса ментално и физички оштећених лица „С тобом - за њих”, Фондација „Крила” и општински Центар за пружање услуга социјалне заштите.
1
Фото: М. Митровић

-  Наше Удружење пуно ради да одржи на окупу кориснике, захваљујући подршци коју имамо од општине, као и многим донаторима.  Сваки вид подршке нам значи, само морамо бити упорни да то поверење оправдавамо. Имамо грнчарску, кројачку и друге радионице. Сада смо управо у кројачкој радионици почели производити торбе од текстила што за нас пуно значи, јер ћемо на тај начин допринети заштити животне средине да се више не користе најлонске кесе - каже председник Удружења „С тобом - за њих” Јожеф Варга.

Програм су приредили корисници услуга дневног боравка „Светлосна барка“, ученици специјалних одељења основних школа „Карас Каролина“ из Хоргоша и „Јован Јовановић Змај“ из Кањиже, а придружили су им се и њихови вршњаци из ових школа који немају сметње у развоју.

Члан Општинског већа Кањиже Ласло Чикош потврдио нам је да се подршка особама са сметњама пружа у свим узрастима, почев од најмлађег у забавиштима, у основним школама, а исто тако и оној деци која не могу да наставе школовање.

- Као што се видело бина је бина пуна. Ако погледамо да из године у годину је све мање ученика у школама, а да се број деце са посебним потребама повећава, то је ситуација у којој локална самоуправа мора све да учини да им олакша живот. Сваког уторка се организује шетња корисника кроз град и када наилазе на неке препреке, јављају се и ми те баријере покушавамо да отклонимо, не само на улици већ у смислу пружања свакодневне услуге кроз разне социјалне делатности. Тако настојимо да помажемо и олакшамо родитељима, чија брига је свакодневна како живети са дететом са посебним потребама - каже Ласло Чикош.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести