Шест месеци за проширење коловоза ка Бездану

СОМБОР: 3. јула отпочело извођење радова на појачаном одржавању државног пута између Сомбора и Бездана, односно на његовом проширењу
 Radovi na ovoj deonici vredni 2,67 miliona evra foto: M. Miljenović
Фото: Радови на овој деоници вредни 2,67 милиона евра фото: М. Миљеновић

Деценијско стремљење свих сомборских власти је било да пренаменом одавно постојећег, искључиво путничког, граничног прелаза са Мађарском, Бачког Брега, у прелаз који би прихватао и највеће камионе и терете, извуче ово некада значајно саобраћајно чвориште, а данас транспортно „слепо црево“, из сенке Суботице која захваљујући Коридору 10 бележи непрестан раст и економски просперитет. Наравно, ова надања нису увек зависила искључиво од, првобитно југословенске, а потом и српске стране, била је неопходна и воља суседне Мађарске, која се коначно показала пре непуне деценије. Тада су као заинтересоване локалне самоуправе Сомбор и мађарска варош Баја конкурисале на један од позива за финансирање прекограничне сарадње од стране Европске уније.

Тако је 2011. године, тада само на папиру, започет ЕУ пројекат стварања предуслова за проширење граничног прелаза Бачки Брег-Сантово, за шта је било неопходно и проширење саобраћајнице која спаја Сомбор са граничном цртом, путем који води преко Бездана, као својеврсне раскрснице ка прелазу са Мађарском, али и прелазом Батина, који мостом на Дунаву спаја Србију и Хрватску.

Ових дана се резултати дугогогдишњег рада на пројекту коначно виде и на терену, пошто је на основу уговора потписаног 3. јула отпочело извођење радова на појачаном одржавању државног пута између Сомбора и Бездана, односно на његовом проширењу. Појачано одржавање државне саобраћајнице између Сомбора и Бездана је део прекограничног пројекта Мађарске и Србије, који се већим делом суфинансира из буyета Европске уније. Радови, који би према преузетим обавезама извођача требали да буду готови за шест месеци подразумевају проширење пута и нови асфалт дуж целе деонице од излаза из Сомбора до улаза у Бездан.


Градски обилазни прстен

Град Сомбор је почетком маја ове године, у оквиру истог ИПА пројекта Сомбор - Баја 2, такође објавио јавну набавку за појачано одржавање деонице од Апатинског пута до Шикарског пута. Ова саобраћајница, чији се извођач очекује ових дана, била би нови део прстена, у саобраћајном ланцу - обилазници око Сомбора, чиме би се додатно растеретиле улице саме вароши, али и убрзао транзит у овом делу Бачке.


Јавну набавку сповело је ЈП „Путеви Србије”, а вредност уговора је 314.857,356 динара, односно око 2,67 милиона евра, а уговор је додељен предузећу „Војпут” д.о.о. из Суботице, које ће на траси поставити и нову саобраћајну сигнализацију. Реконструкцијом пута од Сомбора до Бездана коначно ће се створити услови за безбедније путовање према државној граници са Мађарском и Хрватском, као и предуслов да се од Бездана настави реконструкција пута до саме границе са Мађарском, али и могућу изградњу обилазница око Бездана, Колута и Бачког Брега, те

коначне прекатегоризације граничног прелаза из путничког у теретни за возила до 12 тона, што је давнашња жеља сомборске локалне самоуправе.

Док се чекало на реализацију целог пројекта којем би круна требала да буде коначна прекатегоризација прелаза Бачки Брег у теретни, у близини Сомбора, тачније код најмањег села овдашњег атара Растине, отворен је још један гранични прелаз са Мађарском којим такође могу да се служе само возачи путничких возила. Попут прелаза Бајмок и Бачки виногради у суботичком атару и прелаз Растина-Гара отворен је само од седам до 19 сати, али и са тим радним временом пре свега Сомборцима и житељима прекораничне Баје одлично послужи не само за скраћивање пута, већ и избегавање летњих гужви, када колоне туриста ескивирају застоје који се стварају на суботичким прелазима Хоргош и Келебија.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5936
Најновије вести