Сомбор добија рециклажне контејнере за стаклену амбалажу

СОМБОР: Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић је учествовао на регионалној онлајн конференцији на којој је представљен пројекат „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“, који је покренула Немачка развојна сарадња – ГИЗ, у сарадњи с оператерима амбалажног отпада – компанијама Секопак, Пакомак и Екопак. Пројекат се спроводи у Србији, Северној Македонији и Босни и Херцеговини и имплементирају га НАЛЕД, Регионална развојна агенција Херцеговине (РЕДАХ) и Заједница јединица локалних самоуправа (ЗЕЛС) из Северне Македоније.
s
Фото: sombor.rs

Ратковић је овом приликом поручио да је обавезујуће за један Зелени град да учини пионирске кораке у домену заштите животне средине.

Ми смо то учинили 2012. године и постали смо први град у Србији у ком је уз подршку Фонда за заштиту животне средине изграђен рециклажни центар с дневним капацитетом девет тона у коме се врши сепарација, разврставање различитих врста отпада и његово паковање, казао је градоначелник.

Како је додао, њихове напоре у циљу унапређења и заштите животне средине препознало је и надлежно Министарство које им је на овогодишњем конкурсу определило 45 милиона динара за финансирање израде пројектно-техничке документације за изградњу регионалног центра за управљање отпадом на депонији Ранчево у Сомбору.

Након тога, Град је исходовао и грађевинску дозволу за извођење радова који нам предстоје у наредном периоду, поручио је Ратковић.

Све то их је, како је додао, препоручило за учесника у пројекту Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану и обезбедиће им постављање чак 150 наменских контејнера, у самом граду, у угоститељским објектима, али и у приградским насељима и насељеним местима са сомборске територије.

Градоначелник је нагласио да већ данас треба да се учини напор и почне да се мења однос према животној средини у сопственом дворишту и временом да се употпуњује и обогаћује најразличитијим активностима које ће за последицу имати чистију животну средину и здравије, богатије и задовољније друштво.

Пројекат „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“ се спроводи у Србији, Северној Македонији и Босни и Херцеговини с циљем да се повећа количина прикупљене и рециклиране стаклене амбалаже за 20%. Град Сомбор је одабран у оквиру пројекта као један од првих градова у коме ће бити бити постављени рециклажни контејнери за стаклену амбалажу.

Количина рециклиране стаклене амбалаже у региону Западног Балкана још је далеко од нивоа који прописује Европска унија. Док је циљ чланица ЕУ да рециклирају 70% стакла годишње, у Србији та количина износи 44%, у Северној Македонији 30%, а у Босни и Херцеговини 12%.

Конференција је окупила све партнере на пројекту, као и градоначелнике пилот општина, који су закључили да је пресудно направити корак ка профитабилној кружној економији у региону. Пројекат управљања стакленом амбалажом спроводи се у оквиру програма развојне сарадње са приватним сектором – develoPPP.de који финансира немачко Министарство за економску сарадњу и развој.

EUR/RSD 117.0386
Најновије вести