Сомбор откупљује десет кућа за социјално становање

СОМБОР: Градско веће Сомбора недавно је усвојило предлог за учешће у реализацији пројекта „Куће за бољу будућност у Сомбору“.
Sombor Miljenovic
Фото: М. Миљеновић

Овај програм реализује се уз подршку Европске уније и канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге, УНОПС. Више о пројекту рекао је члан Градског већа за област социјалне заштите, Дарко Смиљанић.

- Град Сомбор је преко пројектних партнера, Центра за социјални рад Сомбор, Ромског савеза невладиних организација Западнобачког округа и „Алтернатива жена“ из Сомбора учествовао на програму подршке Европске уније за социјално становање и активну инклузију. Град Сомбор је на овом конкурсу обезбедио од донатора 10 стамбених јединица, тачније 10 кућа које ће бити купљене на територији самог града и градског подручја - истакао је Смиљанић.

Према његовим речима кроз јавни позив ће бити одабрано 10 породица које ће бити стамбено обезбеђене, а овај позив односиће се на три осетљиве друштвене групе: жене жртве породичног насиља, Роме и децу која напуштају систем социјалног старања.

- Оно што је битно напоменути је да ће све куће бити адаптиране и опремљене белом техником, тако да ће испуњавати све неопходне услове за социјално становање које прописује закон - закључио је градски већник.

Укупна вредност наведеног пројекта је 299.000 америчких долара, а Град Сомбор ће учествовати у финансирању са 15 одсто од целокупног износа, односно са око 44.000 долара. Ово је још један у низу покушаја локалне самоуправе да подигне стандард својих житеља, али и да учини нешто по питању све очигледније депопулације, којој, поред негативног природног прираштаја, доприноси и исељавање услед потраге за снажнијом економском сигурношћу.

Не само да су се пре непуних месец дана две породице захваљујући новцу из репурличког буyета скућиле, већ је, колико јесенас по основу реализованог јавног позива републичког Министарства за бригу о селу у неколико сомборских села коначно свој кров над главом стекло десетак породица, а слични пројекти су се реализовали годинама уназад за шта су коришћена и средства варошког и покрајинског буџета.

М. Мћ

 

Миркец Звонко
13.06.2022 • 10:21
Одкуд цене кућа у доларима и ко то разуме?! Молимо Дневник да нам преведе у динаре или еуре!
EUR/RSD 117.3079
Најновије вести