Сомбор: Средства из варошког буџета за пројекат једне трибине стадиона

СОМБОР: Мада се на Западу Бачке „буба мара“, односно фудбалска лопта котрља више од једног века, ова варош никада није имала свог представника у највишем рангу фудбалских такмичења: Да ли ће се због најновије одлуке овдашњих власти да настави улагања у фудбалску инфраструктуру, односно Градски стадион, нешто променити у том смислу, остаје да се види.
sombor
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Последња вест с тим у вези је одлука Града Сомбора да распише тендер за израду пројекто техничке документације за реконструкцију и доградњу постојеће зграде на западној трибини Градског стадиона.

Како се наводи у јавном позиву, чија је вредност процењена на чак 10 милиона динара, у питању је израда пројекта зграде унутар које ће се обављати пословне делатности, а у плану је и поновно оживљавање трибине. Циљ је да се дефинишу технички услови који би требало да омогуће квалитетну санацију, реконструкцију и доградњу постојећег објекта ради обезбеђивања одвијања нових функција. Како наручилац радова појашњава у пројектном задатку, целокупни комплекс стадиона у Сомбору простире се на површини од 31.202 квадратних метара, док је зграда поред западне трибине површине од 4.400 квадрата, а у оквиру овог објекта налазе се бројне помоћне просторије, као и зграда за физичку културу која се налази поред њега.

Задатак будућег пројектанта је да детаљно испита све грађевинске аспекте постојеће зграде, јер не постоји претходна техничка документација и да на основу тога изради идејно решење у којем ће бити дефинисане све фазе изградње. Смернице о изради пројекта предвиђају да у новој згради, у приземљу, буду смештене пословне просторије и тоалети како би се несметано одвијала пословна делатност. Изнад приземља, планира се реконструкција трибине која може да прими 330 гледалаца. Инвеститор је у пројектном задатку навео да приликом израде идејног решења посебна пажња буде посвећења безбедоносним аспектима објекта кроз који ће пролазити велики број људи, како запослених, тако и гледалаца. Истовремено, у плану је и потпуна реконструкција инсталација и прикључака на инфраструктуру, како би се обезбедила што боља функционалност објекта.

С пролећа прошле године донетим планом детаљне регулације целе пословно спортске зоне око градског стадиона било је предвиђено, поред реконструкције постојећих и изградња нових терена и трибина, као и терена за мали фудбала, рукомет, кошарку, одбојку и одбојку на песку, проширења атлетске стазе....а амбициозан план овдашњег ЈКП „Простор“ којој је била поверена израда те документације, предвидео је и изградњу хотела за смештај спортиста. Док се не покуша реализација и тих замашнијих планова, крајњи рок за учешће у пројекту реконструкције једне, западне трибине, чија је израда предвиђена планом јавних набавки донетог с почетка ове године, је 6.август.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести