Сомбор узор складне различитости

СОМБОР: Центар западне Бачке био је домаћин конференције под називом „Европа у мом граду“ коју је организовала немачка Фондација „Конрад Аденауер“ уз подршку овдашње локалне самоуправе и Удружења Немаца „Герхард“ Сомбор.
Konferencija o nacionalnom diverzitetu „Evropa u mom gradu“ održana u Somboru Foto: Dnevnik.rs
Фото: Конференција о националном диверзитету „Европа у мом граду“ одржана у Сомбору Фото: Дневник.рс

„Европа у мом граду“ је платформа Фондације Конрад Аденауер која спаја представнике власти из политичких, економских и разних других области и институција са грађанима и цивилним друштвом, са циљем да се потребе грађана чују, и да се заједно са доносиоцима, одлукама формулишу предлози за њихово побољшање. Додатни конструктивни импулс ове платформе  „Европа у мом граду“ даје размена искустава гостију, представника политичке сцене и цивилног друштва из Немачке са локалним актерима. Експертиза и примери добре праксе из Немачке могу да буду значајне препоруке за побољшање услова за административни, економски, финансијски, туристички, културни развој и просперитет Србије, па тако дијалог „Европа у мом граду“ доприноси продубљивању сарадње Србије са Немачком.

Потпредседник Скупштине АПВ Војводине Дамир Зобеница, истакао је веома добру сарадњу Републике Србије са Фондацијом „Конрад Аденауер“ и понадао се да ће оваквих сарадњи бити и са другим организацијама Цивилног друштва. Што се тиче политике мањина, Зобеница је нагласио да садашња покрајинска власт не фингира равноправност свих нација у покрајини као што су то радили претходници, представљајући права мањина поготово представницима ЕУ. Он је истакао да у Скупштини АП Војводине постоји симултани превод за припаднике пет најмногобројнијих националних мањина у покрајини, што у пређашњој пракси није било и практично реализовано. Ситуација је од преузимања власти на изборима 2016. године од стране СНС потпуно другачија, рекао је Зобеница, па све оно што пише у статуту, сада је и остварено у пракси.

Фото: Дамир Зобеница на конференцији у Сомбору Фото: Дневник.рс

- Припадници националних мањина, имају своје демократско право да скупштински материјал добијају на својим матерњим језицима, посланичка питања могу постављати на свом матерњем језику, и скупштинска заседања могу пратити на матерњем језику - рекао је Зобеница пожелевши успешан рад конференције.

Поздрављајући представнике републичке и покрајинске власти, госте из Немачке и Хрватске као и учеснике конференције, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић се захвалила Фондацији „Конрад Аденауер“ што је изабрала Сомбор као место одржавања.

- Лично сам из два разлога задовољна што је Сомбор домаћин овакве конференције, пре свега због чињенице да се Сомбор једним делом своје територије ослања на границе Европске Уније и као такав се налази на тромеђи Републике Србије са Републиком Хрватском и Републиком Мађарском, а исто тако моје задовољство проистиче из чињенице да је град Сомбор, град у коме живи  20 различитих нација и као такви представљамо једну мултинационалну и мултикултуралну средину и отуда кажемо да у Сомбору живи једна породица различитих народа - казала је Голубовић у свом обраћању, истичући вековно јединство различитих верских заједница који живе на територији Сомбора, што уједно представља и својеврстан бренд овог града.


Два панела 

У оквиру конференције водиле су се две панел расправе. Тема прве је Европска унија и политика националних мањина, а тема другог панела су биле мањине и мигранти.


Она је додала да се и садашња локална власт труди да очува идентитет сваке националне заједнице која живи на територији града Сомбора, за шта су и одвојена средства у буџету. Градоначелница Голубовић је истакла да Европа није само данас у Сомбору, него да је одувек овде и да ће бити и у будуће.

Присутнима се обратио и Норберт Бекман, директор Фондације „Конрад Аденауер“ Србија и Црна Гора, који је изразио задовољство што се налази у Сомбору, граду који спаја националне различитости.

- Окружење које данас овде постоји заједно са вама у граду Сомбору савршено је место и савршена прилика да се воде разговори, да се размењују идеје који ће и даље доприносити квалитету живота и заједништва.- рекао је Норберт Бекман, док је Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права истакла да је Европа у свим нашим градовима. Целокупни правни поредак у области заштите људских и мањинских права, Србија је засновала на међународним стандардима и уговорима донетим у оквиру Уједињених нација и Савета Европе, рекла је Пауновић и додала да би се чак могло рећи да је остваривање права припадника националних мањина изнад европског просека и да у извесним сегментима може да послужи као пример за многе земље Европске уније.  

     М. Миљеновић

Пројекат „Јавни интерес у Сомбору“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе,која суфинансира пројекат

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести