СОМБОРСКА БИБЛИОТЕКА НА УСЛУЗИ ТЕШКО ПОКРЕТНИМ СОМБОРЦИМА Библиоциклом књиге стижу у куће читалаца

СОМБОР: По статистичким параметрима које води Народна библиотека Србије, Сомборци спадају у сам врх грађана у нашој земљи који време проводе уз лепу писану реч, па су запослени у Градској библиотеци „Карло Бијелицки“ још пре пет година осмислили пројекат „Књиге на кућну адресу” који је омогућио да дођу до жељеног штива и оним њиховим члановима који су слабо покретни или су у потпуности спречени да дођу до позајмног одељења ове  установе.
а
Фото: Dnevnik.rs

Пројекат библиоцикла, односно прегнуће сомборских библиотекара да бициклом односе жељене књиге на кућне адресе непокретних чланова показао је своју сврсисходност поготово током епидемије коронавируса, а недавно је добио и подршку чувеног произвођача бицикала „Каприоло“.

- Како после свих ових година имамо чланове којима редовно односимо књиге у станове, куће и Геронтолошки центар, већ знамо и коју врсту књижевности преферирају, које су књиге већ прочитали, па се договарамо шта ћемо им донети – каже Жана Гњатовић, библиотекарка у ГБ „Карло Бијелицки“ која „дужи“ бибилоцикл. – Обично се потражња за доставом књига на овај начин повећа уочи празника, па је тако било и пред ове новогодишње, а све до недавно сам књиге разносила властитим бициклом, који је био поприлично стар и несигуран, па смо се обратили „Каприолу“ да нам, уколико су у могућности помогну, што су у овој фирми учинили и преко очекивања.

Не само да су из „Каприола“ моментално потврдно одговорили на молбу библиотеке, већ су и пригодно „брендирали“ библиоцикл и опремили га функционалном корпом.

- Можда се неком ова врста услуге градске библиотеке може учинити безначајном, поготово у односу на број чланова који долазе у позајмно одељење, али та радост на лицима наших чланова, спречених да сами дођу до библиотеке, када им донесемо жељену књигу учини да није тешко „библиоциклирати“ ни по киши, снегу или по летњој жеги – прича Гњатовић, напомињући да су из овог, сада већ стандарног вида услуге, проистекли и пројекти „сениора-библиотекара“, када најстарији чланови сваког 1. октобра, на Дан старих, обављају дужност сомборских библиотекара, или „Вики сениора“ односно обуку времешних чланова ГБ „Карло Бијелицки“ да администрирају дигиталну платформу „Википедија“.

Текст и фото: М. Миљеновић

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести