Сомборска болница постаје лечилиште за ковид?

СОМБОР: У дужем периоду ниједна званична институција није сматрала за сходно да становнике Сомбора и околине обавести о тачном броју оболелих од Ковид 19 у такозваном другом пику првог таласа епидемије коронавируса.
so bolnica
Фото: Град Сомбор

То је представљало плодно тло за спекулације па и катастрофичне „варошке аброве“, а коначно се огласила и овдашња Општа болница „Др Радивој Симоновић“.

Према информацијама са званичног сајта ове медицинске институције која представља установу за секундарну здравствену заштиту преко 180.000 житеља Западнобачког управног округа, на болничком лечењу на Одељењу за инфективне болести Опште болнице Сомбор тренутно се налази шест пацијената код којих је потврђен коронавирус.

Како се незванично сазнаје, сомборска установа требало би да буде једна од пет нових ковид болница у Војводини, у којима би се лечили заражени коронавирусом који имају лакше симптоме. Само у уторак у респираторној амбуланти Опште болнице прегледано је 20 пацијената са температуром и респираторним симптомима. Након прегледа и тријаже је наложено да се 12 пацијената тестира на коронавирус, да би било установљено да је код половине, односно код шест пацијената и потврђено присуство вируса. У складу са клиничким сликама оболелих, четири пацијента су задржана на болничком лечењу, док су два пацијента са лакшом клиничком сликом пуштена на кућно лечење у самоизолацију, а према наводима са званичног сајта Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ један пацијент са тежом клиничком сликом је премештен у Клинички центар Војводине.


Отказан филмски фестивал

Сомбор је био један од првих градова у Србији који је након укидања ванредног стања организовао масовне манифестације на отвореном, почев од „Сомборског котлића“ дан уочи парламентарних и локалних избора, преко бокс меча на Тргу Светог Ђорђа до дефилеа запрега и јахача Удружења љубитеља коња „Западна Бачка“. Услед новонастале епидемиолошке ситуације из Културног центра „Лаза Костић“ су обавестили јавност да је отказан, за суботу 11. јул заказани, Филмски фестивал у атријуму Градске куће.


Мада се не барата са подацима одакле тачно долазе пацијенти заражени коронавирусом, незванично се може сазнати да, поред града, својеврсна жаришта епидемије представљају и села Стапар и Кљајићево, као и салашко насеље Лугово.

Иначе, нове-старе мере у борби против епидемије коронавируса су заживеле и у готово свим институцијама у граду, па је тако одлуком Градске управе приликом уласка у зграду Скупштине града, Жупаније, обавезно ношење заштитних маски које покривају уста, нос и браду, док се свим  лицима, били они запослени, странке или службени посетиоци, приликом уласка путем бесконтактног топломера мери  телесна температура, пошто у зграду градске управе не може да уђе лице које не носи заштитну маску и  које има повишену телесну температуру изнад  37 односно 37,5 степени Целзијуса. Приде, као улаз у здање Жупаније користе се искључиво главна улазна врата након чега је додатно обавезна дезинфекција обуће пролажењем преко дезинфекционог отирача.

М. Миљеновић

Milan
10.07.2020 • 08:48
U somborskoj bolnici ima 22 obolela od korone
Nikola
10.07.2020 • 12:57
Cela bolnica, za izmišljeni virus. Sram vas bilo.
EUR/RSD 117.3269
Најновије вести