Стипендисткиња НИС-а из Зрењанина, најбољи страни студент у Русији

ЗРЕЊАНИН: За стипендисте компаније НИС, Данијелу Кралус и Шћепана Сворцана, који су завршили факултете у Руској Федерацији, градоначелник Чедомир Јањић приредио је пријем.
1
Фото: Данијела Кралус и Шћепан Сворцан стипендирани су кроз програм „Енергија знања”

Пријему је присуствовао и заменик генералног директора НИС-а Вадим Смирнов.Данијела Кралус и Шћепан Сворцан стипендисти су компаније НИС у оквиру програма „Енергија знања“, а ове године су дипломирали на смеруРазрада и експлоатација нафтних и гасних лежишта“ Факултета „Нафтно и гасно инжењерство“ на Рударском универзитету у Санкт Петербургу. Данијела је проглашена најбољим страним студентом на свом универзитету у 2019. години.

- Враћам се препуна утисака. Ово је било велико искуство које ће ми помоћи у каријери и личном развитку. Много ми је помогло и то што смо на припремној години руски језик научили до савршенства. Студије су биле занимљиве, а ми смо се сјајно снашли. Имали смо доста и практичног рада, уз теорију, а тестови су већином били начин провере знања и тиме се постиже објективност. Сада ме очекује запослење у компанији НИС од септембра – каже Данијела Кралус, која се захвалила компанији НИС што јој је омогућила студије на тако престижном факултету.

Шћепан Сворцан такође ће добити запослење у компанији НИС, где ће имати прилику да примени стечено знање и вештине. И он је током студија успешно овладао знањем руског језика.

Заменик генералног директора НИС-а Вадим Смирнов нагласио је да му је увек задовољство да дође у Зрењанин, јер са овим градом компанија има одличну сарадњу.

-Данас је посебно задовољство, јер је успешно завршена једна прича започета пре пет година. Овде сам са двоје студената. Они су скромни, јер Данијела није поменула да је проглашена за најбољег студента у Санкт Петербургу, што је био веома емотиван тренутак, јер је на бину, да прими диплому, изашла са српском заставом. Могу бити поносни и родитељи ових студената и Град Зрењанин, али и НИС – истакао је Смирнов, који је подсетио да ове године НИС подржава 18 студената на студијама.

Смирнов је најавио наставак програма, који подржава најбоље студенте, на задовољство и у интересу и младих и компаније. Он се захвалио Граду Зрењанину на иницирању програма „Енергија знања“ и на великој подршци.

- Овде 4. септембра отварамо најмодернији тренинг центар, који ће бити намењен припреми младих кадрова – најавио је Смирнов.

Градоначелник Јањић није крио задовољство због успеха студената из Зрењанина и због одличне сарадње са компанијом НИС.

-Данас смо се окупили због најбољег студента у Санкт Петербургу, који је баш из Зрењанина и баш по програму „Енергија знања“. Данијела неће остати у Русији, нити ће ићи у Њујорк или Аустралију, већ се враћа у Србију, у Зрењанин, и овде добија посао у НИС-у, баш као и Шћепан. Ово је сјајна формула како треба да радимо – оценио је Јањић.

Путем програма „Енергија знања“ НИС стипендира студенте у Србији и Руској Федерацији. Кроз програм је до сада прошло 90 студената, а 30 је добило студије на престижним руским универзитетима.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести