Суботица: О унапређивању плана уписа на дуалне образовне профиле

СУБОТИЦА: Помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање проф. др Габријела Грујић је, у Плавој сали Градске куће, одржала састанак с директорима средњих стручних школа из Бачке Тополе и Суботице на коме се  разговарало о унапређивању плана уписа на дуалне образовне профиле у школској 2021/2022. години у складу с потребама привреде.
s
Фото: subotica.rs

Састанку су присуствовали градоначелник Суботице Стеван Бакић, руководилац Школске управе за Западнобачки округ Милана Минарски и члан Градског већа задужен за област образовања и културе Милош Николић.

Уз изражавање задовољства што је Министарство просвете, науке и технолошког развоја уврстило и Суботицу међу градове и општине који промовишу национални модел дуалног образовања, градоначелник Бакић је, обраћајући се медијима уочи састанка, подсетио да се од школске 2016/2017. године, од када је  у Републици Србији почело  да се спроводи дуално образовање, започело са реализацијом овог модела образовања у суботичким средњим школама: Економској школи „Боса Милићевић“, Политехничкој школи и Техничкој школи „Иван Сарић“, а од школске 2019/2020. године и у Хемијско-технолошкој школи.

Суботица је, дакле, један од пионира дуалног образовања у нашој земљи. Такође, Град Суботица у циљу несметаног функционисања локалне заједнице води рачуна да подстиче упис ученика на дефицитарне образовне профиле и у том циљу стимулуше ученике првих разреда средњих школа трогодишње струке, додељујући 30 стипендија ученицима који похађају наставу кроз дуално образовање. Овај тренд помоћи ученицима наставиће се и у будућности и потрудићемо се да број стипендираних ученика из године у годину буде што већи, истакао је градоначелник.

Локална самоуправа, додао је, има важну улогу када је реч о дуалном моделу образовања јер она представља спону образовања са привредом.

Јединице локалне самоуправе су најбоље упознате са потребама привреде свог округа, а у складу са развојним плановима. Из тог разлога, препозната је важна улога представника локалне самоуправе у креирању плана уписа у средње школе, заједно са министарством надлежним за образовање, Привредном комором Србије и директорима школа. Суботичка локална самоуправа ће и у наредном периоду у потпуности подржавати рад Министарства просвете, науке и технолошког развоја и давати пун допринос како бисмо што ефикаснијим учинили све активности које су директно повезане са дуалним образовањем, поручио је Бакић.

Фото: subotica.rs

 

Габријела Грујић је нагласила да Суботица има прилику да добије статус тренинг-центра јер је, како је навела, један од основних стратешких начела Владе Србије да помогне  свим младима у нашој земљи да, у сарадњи са компанијама, стекну квалитетно знање путем дуалног модела образовања и тако постану изазов за све компаније које се опредељују да послују и у Суботици, и у овом региону.

У наредном периоду биће акредитовано 12 тренинг центара, а један од њих ће бити у Суботици. Мој разговор данас са представницима стручних школа из Бачке Тополе и Суботице јесте да сви заједно подржимо оснивање још једног тренинг центра, а тај центар би требало да постане Хемијско-технолошка школа. Наша земља постаје лидер у једној другој грани, у грани развоја винарства и виноградарства. Чули смо и од директора те школе колико имамо винарија у овом региону. Хемијско-технолошка школа заслужује да добије тај статус јер из године у годину показује сјајне резултате и учешће у свим релевантним телима која руководе мониторингом, праћењем дуалног образовања. Желим данас да подржим све директоре да у сарадњи са привредницима који послују у овом региону остваримо што квалитетнији упис и да покажемо да ми то можемо боље и снажније, све до 31. марта када излази конкурс, казала је Габријела Грујић.

Наше образовање, нагласила је, одувек је било добро, а дуално образовање је додатна вредност нашем добром образовању.

Србија овим моделом неће више бити земља одложене каријере младих људи. Ми смо већ земља која, када је реч о бројним образовним профилима и студијским програмима, може да одговори захтевима свих компанија које су заинтересоване да послују у нашој земљи, подвукла је Габријела Грујић.

Директор Хемијско-технолошке школе, Никола Матковић, изјавио је да ће та школа у наредној школској години уписати укупно девет оделења, шест на српском и три на мађарском, а да ће од тога бити нова два образовна профила по дуалном моделу.

То су профили четвртог степена, прехрамбени техничар, винар виноградар и моделар одеће. У школи већ постоје два образовна профила по дуалном моделу за које је интересовање велико, а то су пекар на српском и посластичар на мађарском нставном језику, рекао је Матковић, и додао да на територији града Суботице има више од 12 винарија које траже квалификоване радну снагу.

EUR/RSD 117.3108
Најновије вести