Суботичани очистили дивљу депонију код Прозивке

Волонтери и поједини запослени у ЈКП "Чистоћа и зеленило" засукали су рукаве одлучили да очисте једну од највећих дивљих депонија у Суботици која се налази у насељу Прозивка иза салона „Виторог“.
 Subotičani očistili divlju deponiju kod Prozivke  foto: Subotica.com
Фото: Суботичани очистили дивљу депонију код Прозивке  фото: Subotica.com

 Њих око стотину желело да да свој допринос како би имали здраву и чисту животну средину.  Санирање дивље депоније  је реализовано  у оквиру акције "Недеља за чистију Војводину“ која траје од 24. до 27.јуна. Акцију реализује Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине заједно са Националним парком Фрушка гора, Јавним предузећем „Војводинашуме“, Заводом за заштиту природе Војводине, градом Новим Садом и бројним локалним самоуправама међу којима је и Суботица.

Суботичани су дали свој пример 25.јуна, а у оквиру ове недеље планирано је да буде очишћено 36 дивљих депонија у 20 локалних самоуправа, са циљем да Србија буде здравија и зеленија.

Подсекретарка Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Бранкица Табак објаснила је да је повод за акцију била Декларације о заштити животне средине коју су посланици Покрајинске владе усвојили 28.маја 2019.године са циљем са сваки појединац поведе више рачуна о заштити заштити животне средине.

"Ово је прави пример да се покаже шта могу заједно да ураде приватни и јавни сектор и како сваки грађанин ове земље може да да допринос чистијој средини у својој локалној заједници. Ово је пример  да људи у једној недељи могу да направе чудо“, каже Бранкица Табак.

„Тачан податак колико има дивљих депонија у Војводине се не зна, јер док ми овде чистимо и спремамо на другој локацији ниче нова, што говори о нашим лошим навикама.  Са друге стране, у Кањижи нема дивљих депонија, али они ће да се укључе у акцију тако што ће да чисте у околини обале Тисе",  рекла је подсекретарка Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Бранкица Табак.

Процењује се да у  Суботици има 90 дивљих депонија, казала је секретарка Секретаријата за друштвене делатности Јасмина Стевановић, додајући да се суботичка локална самоуправа са задовољством прикључила акцији и најавила је да је у плану да се  у наредном периоду санирају и дивље депоније у насељима Зорка и Палић, код пруге.

Фото: Суботичани очистили дивљу депонију код Прозивке фото: Subotica.com

"За чишћење ове депоније у насељу "Прозивка"  одлучили смо се зато што је "Прозивка" једна од најгушће насељених месних заједница у нашем граду. Кроз овакве акције неопходно је да развијамо  свест код сваког појединца о значају  заштите и унапређењу животне средине и одрживог развоја", истакла је  Јасмина Стевановић.

„Недеља за чистију Војводину“ реализује се као увод у активности које произилазе из Декларације о заштити животне средине у Војводини којом је предвиђено да се до краја следеће године уведе забрана коришћења пластичних кеса и пластичних производа за једнократну употребу.

Сандра Иршевић

 

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести