Светлана Бојковић отворила осми БЕ:ФЕМОН

БЕЧЕЈ: Регионални фестивал монодраме– БЕ:ФЕМОН, који се осми пут одржава у Бечеју свечано је отворила наша реномирана позоришна, телевизијска и филмска глумица Светлана Бојковић.
д
Фото: Dnevnik.rs

Уприличен је разговор са уметницом у Градском позоришту Бечеј, где је постављена и изложба Позоришног музеја Војводине „Светлана Бојковић – Уметност глуме или трагање за истином“.

- Једносатни разговори, које организујемо с уметницима који отварају фестивал, нису довољни да приближе богатство великана нашег глумишта, али откривају неке детаље и радо су посећени - истиче директор Градског позоришта Бечеј др Здравко Петровић, који је, заједно с аутором изложбе музејском саветником Зораном Максимовићем водио разговор са Светланом Бојковић.

Изложба посвећена раду Светлане Бојковић, у фоајеу на спрату бечејског позоришта може се погледати до суботе, док траје фестивал.

- Прошло је пола века мог уметничког рада, али више од шест деценија мог бављења глумом. Јер, први пут сам се појавила на сцени са десет година и од тада код мене траје жеља да будем глумица. Сви око мене су мислили да је то дечији сан, који се продужио у тинејyерско доба. Нису ми родитељи бранили, јер сам, паралелно с редовним школовањем, завршила нижу, па средњу музичку школу, приватно учила страни језик и била прва генерација „вуковаца“. Сећам се, било нас је шесторо у свим београдским средњим школама и могла сам да упишем факултет који желим. Изабрала сам глуму, што су  моји родитељи једва преживели, а ја сам досањала сан мог живота. Тако је почела моја глумачка каријера и, на моје велико задовољство, још увек траје - рекла је Светлана Бојковић.

Монодрама је тежак жанр глумачког изражавања и само храбри глумци улазе у ову авантуру, рекла је Цеца Бојковић, потврђујући да се једном опробала.Њено прво и основно опредељење за глуму везано је за позориште и остало је до данашњих дана, јер ту једино осећа везу са публиком.

Бечејци су имали привилегију да прве фестивалске вечери прате Емира Хаyихафизбеговића у ауторском пројекту „Све је до нас“. Реч је о представи која говори о стању духа, разлозима зашто се дешавају ствари на које не можемо утицати и дотиче све сегменте балканске друштвене стварности – бизнис, веру, политику...

Од 21 пријављене монодраме на фестивалу биће виђено шест. Синоћ су наступиле две хрватске продукције. Марушка Арас је виђена у монодрами „Шкољка шуми“, а Дражен Шивак се представио у „Мистеро Буффо“. Данас од 17 сати Суботичанин Ласло Шандор ће на мађарском језику извести монодраму „Кламов рат“, а од 20 сати Биљана Ђуровић ће извести монодраму „Надежда Петровић“. Пре спуштања фестивалске завесе сутра ће Милена Божић наступити са представом „Нана“.

Дешавања на сцени Градског позоришта Бечеј током четири фестивалска дана прате два жирија. Стручни жири чине првакиња драме Народног позоришта у Београду Душанка Глид Стојановић као председница, те глумице Тамара Крцуновић и Марта Береш, а ту је и жири публике, која после одгледаних представа има могућност да их оцени.

В. Јанков

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести