Тиса је процветала

КАЊИЖА/СЕНТА: Јединтвени природни феномен цветања реке Тисе код Кањиже почео је у предвечерје у среду и потрајаће наредних дана.
r
Фото: Youtube Printscreen

Појава лепршавих инсеката из породице водених цветова Тиског цвета (Палингениа лонгицауда), који дочаравају појаву која је поред Тисе присутна још на кинеској Жутој реци (Хунгхо), увек се у северном Потисју ишчекује на обалама реке са великом неизвесношчу и нестрпљењем, па је тако било и ове сезоне. Велики број љубитеља природе похрлио је на реку и крстарењем на чамцима и бродићима или са обале поздравио почетак цветања, за шта је било неопходно да се склопе хидролошки и меторолошки услови.

- Чаролија је то коју вреди доживети. Почетак цветања је увек неизвестан јер зависи од температуре воде у реци и других временских прилика. Тиски цвет и природу ничим не можемо преварити, па је тако и овог пута. Мислили смо да ће цветање кренути много већим интензитетом, али све се одвија у своје време, а ми треба да смо стрпљиви и да чувамо реку и уживамо у њеној лепоти - каже риболовац Душан Ракић из Кањиже.

Фото: М. Митровић

Биолог Јожеф Гергељ из Сенте каже да се масовно ројење Тиског цвета очекује средином јуна, мада се догађало да буде раније или касније.

Фото: Youtube Printscreen

- Све зависи од временских прилика или неприлика, а за цветање је неопходно да температура воде у реци на дубини од два метра достигне 23 до 24 степена Целзијуса. Приликом љубавне чаролије која се догађа у време цветања, сат-два док траје ројење долази до парења када женке полажу јајашца из којих се развијају ларве које се укопавају у глиновито корито реке. Рерчна кривина Тисе изнад Кањиже је једно од највећих станишта Тиског цвета, чије се ларве развијају три године и пресвлаче 16-18 пута док не достигну зрелост да изађу на површину реке. Прво излазе мужјаци који се још једном пресвлаче пре него што изнад површине воде дође до чудесне љубавне игре која дочарава цветање реке, па убрзо угину - објашњава Гергељ.

Туристичка организација општине Сента сутра и прекосутра, 17. и 18. јуна, десети пут у част природног феномена организује „Фестивал цветања Тисе“ са разноврсним културно-забавним на неколико позорница, гастономским и едукативним садржајима. Програм фестивала почиње данас у 18 сати отварањем Улице вина и вашара рукотворина и наступ Сенћанског дувачког оркестра. За две вечери посетиоци ће моћи да уживају у свирци десетак реномираних музичких састава. Сутра од 8 сати у организацији Удружења спортских риболоваца Сенте биће такмичење у ретро риболову на Тиси. Од 14 сати на плажи крај моста, Прво аматерско удружење кувара „ПАУК“ организује такмичење у кувању рибље чорбе „Златни тиски цвет“, а од 17 часова је радионица за младе на осликавању кеја. Биће и концерата за децу и народних плесова, док у финишу фестивала од 22 сата је бакљада са чамцима на реци под називом „Пут ватре на води“ и потом концерт београдског трибјут бенда Бијелог дугмета.  

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1743
Најновије вести