У Кикинди рођен Омладински дувачки оркестар Србије

КИКИНДА: Културно лето у граду на северу Баната освежио је камп младих музичара којим је формиран Омладински дувачки оркестар Србије.
срб
Фото: Град Кикинда

Лепу причу музичари су на завршетку кампа заокружили наступом пред публиком на платоу испред Градске куће у Кикинди, у оквиру манифестације „Кикиндско лето”.

Чланови Омладинског дувачког оркестра Србије постали су ученици основних и средњих музичких школа, али и студенти, професори и љубитељи музике, који су у Кикинду стигли из 15 градова Србије. Међу 40 чланова оркестра је и Горан Гојевић из Торонта.

Иницијатор да Србија добије јединствен музички оркестар, потекла је од Алберта Нађа из Кикинде, а уобличена је током музичког кампа протеклих недељу дана у Културном центру Кикинде. У овој летњој музичкој причи из Кикинде, Алберт Нађ је у улози техничког и организационог директора Омладинског дувачког оркестра Србије.

- Вежбали смо и лепо се дружили од понедељка, а до овог концерта одрадили укупно пет проба. То нам је било довољно да поставимо репертоар на ком је 16 композиција. После наступа у Кикинди представљамо се на Међународном фестивалу дувачких оркестара, у мађарском граду Макоу - каже Алберт Нађ.

Кикинду у овом оркестру представљају тројица музичара на удараљкама. То су Милош Ковачић, Урош Силашки и Давид Цвијан.

Част да члановима Омладинског дувачког оркестра Србије, под управом диригента Бориса Матијевића, пожели још пуно успешних наступа и да отвори њихов премијерни наступ, припала је Младену Богдану, председнику Скупштине града Кикинде. Према његовим речима, за само неколико дана проведених у Кикинди, препознајући исту страст према музици, ови музичари су припремили сјајан програм.

- Јако ми је драго што могу да видим оволики број људи. То значи да „Кикиндско лето” има шта да понуди и да водимо рачуна о различитим укусима. Имаћемо још пуно занимљивих програма, али је заиста сјајно што је иницијатива Алберта Нађа преточена у овај сјајан оркестар - констатовао је Богдан.

Пројекат реализован у Кикикинди подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Кикинда. Полазнике кампа у Културном центру је уочи концерта посетио градоначелник Кикинде Никола Лукач, истакавши да је ово одличан начин да се промовишу дувачки инструменти, али и да се окупе млади људи.

Први пут у Србији организован је камп за музичаре од 12 до 30 година, с циљем да се популаризују дувачки оркестри и увежба програм који може да се изводи у земљи  и иностранству

- Идеја за формирање Омладинског дувачког оркестра Србије потекла је из Кикинде. Сигуран сам да ће камп, у наредним годинама, бити још масовнији и постати традиција, а овакве идеје и иницијативе увек ће имати подршку локалне самоуправе - нагласио је Лукач. Руководилац Омладинског дувачког оркестра Србије Алберт Нађ, уверава да и музичари желе да овај камп постане традиционалан.

- Први пут у Србији, организован је овакав камп. Окупили смо музичаре од 12 до 30 година, који су дошли из градова широм наше земље. Циљ нам је да популаризујемо дувачке оркестре и привучемо младе, па да имамо 100 чланова у оркестру. Идеја је да увежбамо програм који ћемо моћи да изводимо у свим градовима у Србији. Позив је већ стигао из Мађарске, из Макоа одакле су нам позив упутили организатори Међународног фестивала дувачких оркестара - каже Нађ.

Руководилац Музичког центра из Панчева Бојан Матијевић, који се латио улоге диригента, такође је радо подржао идеју о формирању Омладинског дувачког оркестра Србије. Матијевић указује да је састав полазника кампа и новоформираног оркестра хетероген, од ученика основних школа, до оних са завршеним факултетом, али да су се сви добро увежбали и уклопили за заједнички наступ.    

М. Митровић

Пројекат „Правовремено у Кикинди“ реализује „Марконс маркетинг компани”, а суфинансира Град Кикинда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести