У Ковачици откривена биста Михајла Пупина

КОВАЧИЦА: Биста чувеног научника Михајла Пупина (1854-1935) откривена је испред зграде ковачичке Гимназије која његово име носи пет и по деценија. Поводом откривања бисте приређен је  свечани програм гимназијалаца, а уприличене су и три тематске изложбе о Пупиновом животу и делу. 
1
Фото: Музеј Михајла Пупина, Идвор

Биста је поклон Сретена Николића, сувласника фармацеутске компаније „Инфарм” из Земуна. Иницијативу да се Пупинова биста из земунске фирме постави у Ковачици покренули су универзитетски професор у пензији и бивши ректор Универзитета у Београду  др Бранко Ковачевић из Београда и директор Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин” у Панчеву др Драгољуб Цуцић, а оживотворена је ангажовањем надлежних у ковачичкој општини. 

Директорка Гимназије „Муихајло Пупин” Татјана Брткова истиче да је биста испред зграде школе драгоцено подсећање на великана чије име носи. 

- Ове године прослављамо 60 година од оснивања средње школе у Ковачици. Били смо и средња школа и образовни центар, а 55 година од како Гимназија носи име Михајла Пупина оно је одувек красило нашу образовну установу - наглашава Брткова, која је бисту Пупина открила са дародавцем Сретеном Николићем. 

  М. Мр. 

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести