У Мокрину награда Бранку Коцкици, коме је Раша Попов био идол

МОКРИН: Сећање на Радивоја Рашу Попова, књижевника, публицисту, глумаца и популарног Рашу Проналазача из култне телевизијске емисије „Фазони и форе” чувају у његовом родном месту - Мокрину, где је на Варошком тргу пети пут приређен „Дан Раше Попова”, уз учешће истакнутих глумаца, песника, музичара, пленсих група и ученика мокринске Основне школе „Васа Стајић”.
д
Фото: Град Кикинда

Глумцу Бранку Милићевићу Коцкици припала је овогодишња награда „Раша Попов”, коју му је уручио Живко Угреновић, председник Удружења грађана „Раша Попов” које је манифестацију организовало у оквиру „Недеље културе”, а под покривитељством Министарства културе и информисања Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и осносе са верским заједницама АП Војводине, Града Кикинде и Месне заједнице Мокрин.

Градоначелник Кикинде Никола Лукач истакао је да је ова манифестација најбољи начин да се очува сећање на Рашу Попова, који је увек са поносом говорио да је из Мокрина.

- Мокрин је нашироко познато место и за њега се далеко чује. То је село које чува културу, традицију и обичаје, а у својим редовима увек је имало изузетно значајне појединце. Током обележавања „Недеље културе”, свакако се истичу Меморијал „Мирослав Антић” и „Дан Раше Попова”, посвећени онима који су волели песме, децу, науку и свој Мокрин. Мислим да нема ниједне емисије, а да Раша није поменуо одакле долази, тако да је ова манифестација најбољи начин да се сачува сећање на великог Мокринчанина. Ово је само почетак једног великог стваралаштва, који ће се преносити на млађе генерације - поручио је градоначелник Лукач.

Обојица смо глумили, он мало боље, обојица смо писали песме, он много боље, али оно по чему смо обојица слични јесте то што смо више волели да се дружимо са децом него са одраслима. Био је невероватан, веома добар човек и заувек ћу га памтити (Бранко Коцкица)

На манифестаицји је представљена нова књига „Под Рашиним шеширом”, која садржи све награђене нагардом „Раша Попов” и награђене ученике и ауторе песама који су добили награду. Додељене су и награде за најуспешније радове овогодишњег литерарног и ликовног конкурса, на који је пристигло више од 300 радова из региона.

Фото: Град Кикинда

- То је показатељ да деца која се баве књижевношћу сигурно праве себи успешан кративни пут, а ми ћемо им у томе свакако помоћи - обећао је председник УГ „Раша Попов” Живко Угреновић.

Популарни глумац Бранко Коцкица је учесницима манифестације одао тајну да је Раша Попов био његов идол и да се одувек трудио да буде као Раша Попов.

- Обојица смо глумили, он мало боље, обојица смо писали песме, он много боље, али оно по чему смо обојица слични јесте то што смо више волели да се дружимо са децом него са одраслима. Био је невероватан, веома добар човек и заувек ћу га памтити - рекао је Бранко Коцкица.

М. Митровић

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести