У Мокрину у недељу финале 36. Светског надметања гускова

МОКРИН: Све је спремно за завршницу 36. Светског првнства у надметању гускова у Мокрину.
д
Фото: И. Кепе

Финале је сутра, а у одлучујућем окршају спремност ће одмерити гусак Родац, власника Александра Адамова, и Корона из јата Ивана Проданова. Гусак актуелног имена Корона у полуфиналу је био јачи од Пегаза, власништво Немање Алмашија.

- Припремали смо се шетњом, купањем и брчкањем у базену, а коме ће у финалу летети перје видећемо. Зависи и од противника - уздржан је у прогнозама Проданов. 

Александар Адамов каже да је његов Родац тешком муком доспео до финала, јер је имао најтеже борбе.

- Противник Родца је добар, можда мало свежији, а мислим да ће одлучивати нијансе, јер су противници квалитетни и заслужено стигли до финале - каже Адамов, чији љубимац је у полуфиналу нађачао Љубоју, власника Радована Пушића.

У одлучујућем окршају  снагу ће одмерити Родац, власништво Александра Адамова, и Корона из јата Ивана Проданова

Завршна манифестација почиње сутра од 9 сати окупљањем гостију и учесника на Гушчарском тргу, раскрсници улица Милана Маленчића и Васе Стајића. Главној борби претходи шест ревијалних, те проглашење најлепшег јата, најстаријег и најтежег гуска и гуске. Од поднева се одржавају финална надметања младих једногодаца у коме се састају Милко, Мирка Јолића и Жућко, Лазара Адамова, у конкуренцији двогодаца ривали су Срећко, Саве Терзића Кошничара и Мистрал, Стевана Огњанова, а највише узбуђења очекује се у финалном окршају Родца и Короне. 

Ове сезоне надметање на мокринским сокацима је почело 18. децемба и одвијало се у три категорије уз учешће 107 гусана, или гускова, како Мокринчани воле да кажу.  Надметање гускова је природни нагон, у њиховом је биолошком коду да када дође сезона парења они се надмећу за женке. Пре више од три и по деценије Мокринчани су се досетили и направили светски познато такмичење, у истом формату као данас, потврђује председник Удружења „Бело перо“ Живица Терзић.

Једног од оснивача Удружења „Бело перо“ Душка Ковачића, који је на дужности председника био 27 година, радује да има доста младих људи који су заволели гушчарство.

- На младима остаје да негују традицију гушчарства и нашег јединственог надметања. Жао ми је што нисмо направили посебан терен за гушчарску кориду коју смо били замислили. То се није остварило због несугласица у Удружењу. Требало је више да урадимо да афирмишемо производе, од перја до меса, јер од гуске се ништа не баци. Пропустили смо да од гушчарства развијамо уносан бизнис од кога би Мокрин и околина имали користи - сматра Душко Ковачић.

М. Митровић

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести