У Сомбору се дневно вакцинише 450 грађана

СОМБОР: Пункт за вакцинацију у Градској хали „Мостонга“ наставља са масовном имунизацијом становништва планираним током, а ускоро ће на истом месту почети и ревакцинација. Вакцинација се обавља кинеском вакцином „Синофарм“, а како наглашавају здравствени радници и волонтери Црвеног крста ангажовани на овом виду борбе против опаке болести, интересовање суграђана је велико, али су, пре свега због добре организације пункта, чекања минимална.
v
Фото: Primer dao gradonačelnik Antonio Ratković

Просек прегледаних и вакцинисаних људи је био око 450 дневно. Пацијенти долазе са позивом е-Управе, мада смо имали случајева код старијих људи где брачни пар није био позван исти дан, па смо их примали у исто време, појаснио је др Здравко Хлодик додавши да се поред масовне вакцинације врши и вакцинација приоритетних група као што су здравствени радници и припадници полиције и Војске Србије, уједно истичући да није било нежељених реакција и да ће се на овом пункту ускоро почети и са ревакцинацијом.

Сви пацијенти после вакцинације остају пола сата да седе, они су под надзором волонтера и медицинских сестара. До сада нисмо имали нежељених реакција, а према нашим очекивањима ревакцинација би требала да отпочне 8. фебруара, каже др Хлодик

Како додаје, до сада су вакцинисали искључиво с кинеском вакцином коју су добијали и коју имају у довољној количини и за ревакцинацију.

Сада очекујемо да ових дана добијемо руску вакцину Спутњик В која би у почетку била намењена само за вакцинацију здравствених радника. Такође смо добили и једну количину Фајзерове вакцине која служи за ревакцинацију оних који су добили као примо дозу Фајзерову вакцину, казао је др Хлодик истичући да је интересовање грађана за вакцинацију велико.

Након великог броја суграђана вакцину је примио и градоначелник Антонио Ратковић, који је искористио ову прилику да позове житеље Сомбора и његовог градског подручја да се вакцинишу и да на тај начин заштите своје и здравље других.

Фото: Vakcinalni punkt uređen u hali Mostonga

До данашњег дана укупно је вакцинисано око 5.000 наших суграђана, па користим прилику како бих се још једном захвалио свим запосленима у Дому здравља, Општој болници „Др Радивој Симоновић“, свим људима који су учествовали да овај пункт за имунизацију изгледа овако и да наши суграђани минимално чекају и да испред саме хале нема гужве, у шта смо имали прилику и сами да се уверимо. Ја сам желео и својим личним примером да покажем колико је масовна имунизација битна за све наше суграђане и позивам све људе који желе да се вакцинишу да се пријаве преко е-Управе и да приме вакцину, поручио је градоначелник Ратковић.

Заинтересовани грађани за вакцинацију се пријављују искључиво преко сајта е-Управе https://euprava.gov.rs /imunizacija-covid-19, или преко телефона на број 0800/222-334, након чега ће бити обавештени када тачно треба да дођу на пункт за вакцинацију у Градску спортску халу „Мостонга“.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести