У Вршцу уручени кључеви 40 нових станова за избегле из БиХ и Хрватске

ВРШАЦ: У Вршцу су уручени кључеви 40 новосаграђених станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске изграђених у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекат 8.
vrsac
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Ово је велики дан за свих 40 породица којима смо данас уручили клјучеве, дан када су добили свој дом и коначно решили стамбено питање. Године неизвесности су иза њих, били су принуђени да беже од прогона и рата и прошли тежак пут. На овај начин показујемо да Република Србија и Комесаријат за избеглице и миграције брине о избеглим лицима, породице из Вршца данас започињу важан корак ка сигурнијем и бољем животу, рекла је приликом уручивања кључева Наташа Станисављевић, комесарка за избеглице и миграције Србије.

Укупна бруто површина зграде је више од 2.800 квадратних метара, а вредност радова износила је преко 1,22 милиона евра.  Градња је трајала око годину дана, а употребна дозвола издата је 5. септембра 2022. године, наводи Комесаријат за избеглице.

У оквиру Регионалног стамбеног програма (РСП), корисницима је до сада додељено укупно 6.770 стамбених решења, а када говоримо о Вршцу укупно је додељено 311 стамбених решења, а од тога у оквиру РСП 110 стамбених решења, рекла је Станисављевић.

Како је навела, данас постоји јасан план како је коначно могуће решити многа до сада нерешена и отворена питања избеглих лица, почевши од побољшања положаја свих оних који су се већ интегрисали, до јасног решавања свих отворених питања оних који још увек чекају на неко своје решење.                     

Обезбеђене су употребне дозволе за новоизграђене стамбене објекте на територији јединица локалне самоуправе Шабац, Шид, Лучани и Суботица, до краја године очекујемо доделу још 100 стамбених јединица за избегличке породице и у наредној години ћемо наставити са том политиком, рекла је комесарка Станисављевић.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Србије, БиХ, Црне Горе и  Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Данашњем догађају су, уз комесарку, присуствовали Драгана Митровић, градоначелница Вршца, Холгер Шредер, представник Европске комисије, Елен Стие, в.д. амбасадора, Амбасада Краљевине Норвешке у Србији, Нј.Е. Јан Брату, амбасадор, шеф Мисије ОЕБС у Србији, Стефани Краузе, в.д. шефа Представништва УНХЦР у Србији, Раинер Ловато, представник Банке за развој Савета Европе,  Душан Ковачевић, директор Јединице за управлјање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд, представници других донатора, државних и међународних организација и институција.

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести