У Засавици се кочопери мала мазга

ЗАСАВИЦА: Специјални резерват природе „Засавица” од јуче има принову.
mazga zasavica
Фото: Засавица

Свет је угледала прва мазга. Како за „Дневник” објашњава Слободан Симић, управник Специјалног резервата природе „Засавица”, све се догодило непланирано, али је донело велику радост у ову оазу природе.

„Мазга је данас ретка животиња, иако је некада била веома битна и важна. Уосталом, амерички пионири су у освајање запада кренули на мазгама, а не на коњима, јер су оне издржљивије и јаче. У новој ери оне ником не требају, а нама се догодила случајно. На пашњаку је један од наших коња оплодио магарицу и добили смо своју прву мазгу“, прича Симић.

Тек рођена, кочоперна мала мазга, истиче Симић, остаће у Засавици, а бригу о њој преузели су запослени.

„Чуваћемо је како би наша деца видела мазгу, јер је ни многи од нас старијих нису видели. Још увек јој нисмо дали име, али свакако планирамо да је „крстимо”. За то има времена, а за сада нека се кочопери у овој нашој лепој природи“, закључује Симић додајући да желе у свом резервату и мулу, али да укрштање магарца и кобиле „иде тешко” .

Иначе, мазга је домаћа животиња из породице коња настала укрштањрем коња и магарице. Изгледом подсећа на коња, јер је већа од магарца, а мања од коња. Реп јој је обрастао као код коња и рже. Отпорнија је на болести, јача, издржљивија и једе мање хране и од коња и од магарца сличне величине. Користила се за ношење терета и вучу кола. По правилу има непаран број хромозома, због чега је у већини случајева јалова. Не постоје потврђени подаци о плодним мужјацима мазге, а до сада су потврђена само два случаја бремените женке мазге.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести