У Житишту лане 49 захтева за накнаду штете због напада паса

ЖИТИШТЕ: Напади паса луталица акутни су проблем многих локалних самоуправа, па тако и општине Житиште, где се недавно догодио инцидент у којем је страдала живина. Али, много чешћи случајеви су напади паса луталица на децу и одрасле људе, који се често заврше повредама услед уједа.
1
Фото: Житиште

-Захтеве грађана за накнаду штете због уједа или напада паса луталица у општини Житиште разматра петочлана комисија. Прошле године поднето је чак 49 захтева за накнаду штете због напада или уједа паса или мачака непознатог власника, као и напада на животиње. Од тога је 48 предмета решено ванпарнично, а један је решаван судски. Међу ванпарнично решеним случајевима, седам се односило на нападе на децу, а 36 су били атаци на одрасле. Било је и шест напада на животиње, углавном коке носиље и товну живину, ређе на јагњад – каже комунална инспекторка Свјетлана Марковић.

Она напомиње да је у овој години, закључно са 31. јулом, било 30 формираних предмета из ове области, и сви су ванпарнично решени.

-Било је седам случајева везаних за децу и 17 за одрасле особе, као и шест напада на домаће животиње – прецизира Марковић. -Уз захтев за накнаду штете, оштећени грађани морају приложити уверење Полицијске станице Житиште о пријављеном случају. Полицијски службеници састављају записник и достављају га општинској комуналној инспекцији. Као пратећа документација доставља се и медицински извештај, као и документа за личну идентификацију.

-Комисија висину накнаде утврђује на основу правилника, на темељу тога да ли је повреда тежа или лакша, да ли је у питању дете или одрасла особа... До сада су углавном све биле лакше повреде, а просек исплаћене накнаде је 30.000 динара – истиче наша саговорница.

Груба рачуница указује да се износ исплаћених накнада само за нападе на људе креће око милион и по динара. Код случајева напада на домаће животиње, оштећени грађани уз захтев прилажу и записник ветеринарске станице са терена и материјалне доказе, као што су фотографије и слично. Накнада се исплаћује на основу тржишне вредности килограма живе ваге, или цене по комаду, уз додавање 10 посто измакле добити.

Износ исплаћених накнада само за нападе на људе креће се око милион и по динара.

-Општина Житиште, иначе, има уговорену сарадњу са фирмом „Авенија МБ“ из Београда, у области зоохигијене, односно безбедног и безболног хватања и уклањања паса луталица, и њиховог збрињавања. Ухваћени пси смештају се у прихватни центар где бивају стерилисани, вакцинисани и чиповани и обележени ушним маркицама. А након одређеног времена бивају враћени на место где су ухваћени. Подухват хватања паса луталица увек надгледа комунална инспекција. У току године у општини Житиште буде организовано неколико акција хватања паса луталица, у складу са уговором, али и зависно од могућности локалног буyета – закључује Свјетлана Марковић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести