У Зрењанину обележен дан када је дочекана српска војска

ЗРЕЊАНИН: Празник града Зрењанина, 17. новембар, обележен је  у Зрењанину полагањем венаца на спомен-плочу Бригадиру Ристићу, на спомен-бисту Војводе Петра Бојовића, као и на спомен-плочу српским добровољцима у Првом светском рату, у порти Успенског храма.
д
Фото: Град Зрењанин

Венци су положени и на споменик краљу Петру Првом Ослободиоцу, на Тргу слободе, где су свештеници Српске православне цркве служили помен херојима Великог рата.

Венце су положиле делегације Града Зрењанина, Средњобанатског округа, Команде Гарнизона Зрењанин, Удружења ратних добровољаца ослободилачких ратова 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, Удружења чланова и пријатеља Матице Српске, Покрета „Светозар Милетић”, Удружења „Петровград”, Градског одбора СУБНОР-а, као и политичких странака.

У оквиру програма обележавања Празника града Зрењанина, у Салону Народног музеја Зрењанин, отворена је изложба под називом „Деца у великом рату 1914 - 1918. године”. Поставка представља потресно сведочанство да у ратним сукобима нико није био поштеђен. Састоји се из уводног дела и целина посвећених страдању српске деце 1914. и 1915. године, деци добровољцима у српској војсци, албанској голготи и страдању деце у Србији под окупацијом 1915-1918.

Такође, у Народном позоришту „Тоша Јовановић” одржан је концерт Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички”.

Фото: Град Зрењанин

Празник града Зрењанина, 17. новембар, установљен је у знак сећања на ослобођење Великог Бечкерека у Првом светском рату, 1918. године, када су Прва армија војводе Петра Бојовића, Гвоздени пук „Књаз Михајло” и Пешадијска бригада пуковника Драгутина Ристића Бригадира ушли у Велики Бечкерек и донели смену власти и смену држава на овим просторима.

Већ наредног дана власт је предата Српском народном већу на чијем је челу био др Славко Жупански, један од најумнијих Бечкеречана предратног времена. Неколико дана по коначном ослобођењу Војводине, њена подручја уједињују се с Краљевином Србијом, да би 1. децембра 1918. године била проглашена и Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, прва заједничка јужнословенска држава.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести