УКЛАЊАЈУ СМЕЋЕ ПОСЛЕ МИГРАНАТА Удружење грађана „Наша Шикара” СРЕЂУЈЕ ОМИЉЕНО ИЗЛЕТИШТЕ

СОМБОР: Нашавши се на рути миграната из Азије и Африке ка земљама Европске уније, Сомбор се суочавао са великим бројем невољника који су трагали за бољим животом.
а
Фото: Фејсбук страна УГ „Наша Шикара”

Огромни прилив миграната је са собом донео и низ проблема. Под посебним притиском били су становници Шикаре, приградског насеља познатог по тамошњем шумском излетишту у којем се налази и Прихватни центар за мигранте.

Како су капацитети овог центра били ограничени, стотине па неретко и хиљаде миграната су у очекивању наставка пута, дане и недеље проводили у шуми Шикара, остављајући за собом гомиле смећа. Миграторна плима је осекнула, али је смеће остало, па су чланови Удружења грађана „Наша Шикара“ и грађани којима се придружио значајан број младих, почели са серијом акција чишћења и уређења градског излетишта.

- У првој акцији смо очистили део око свлачионице бившег фудбалског клуба Шикара, део око бивше продавнице и тениског терена. Нашој еколошкој акцији се одазвало између осталих и десетак деце што нам представља велико задовољство. На крају смо сакупили 54 џака од 120 литара. Следеће недеље почињемо да чистимо шуму иза фудбалског игралишта, затим део око прихватног центра и на крају подручје око Лазиног брега. Смећа у шуми има и превише и очекује нас велики посао, пошто нисмо више могли да чекамо надлежне – огласили су се из УГ „Наша Шикара“, најављујући да ће се ове еколошке активности наставити и предстојеће суботе од 16 сати, али и након тога, односно све док посао чишћења Сомборцима некада омиљеног излетишта не буде завршен.

Фото: Фејсбук страна УГ „Наша Шикара”

Велико пролећно спремање Шикаре је, према наводима овог удружења, почело пре десетак дана, када је неколико становника непосредне околине излетишта покосило и поравнало фудбалски терен и након тога поправило девастиране голове на њему.

Фото: Фејсбук страна УГ „Наша Шикара”

- Лепо је било видели да је поново активан и кошаркашки терен. Током дана викенда на терену за баскете је било најмање петнаестак становника овог краја града. То је вест која охрабрује и надамо се да ће људи почети да се враћају у Шикару, најпознатије сомборско излетиште, које се опоравља искључиво заслугом самих грађана - навело су из овог Удружења, које је Сомборцима, али и широј јавности својевремено постало познато и због организације протеста због некотролисаног прилива миграната, који су боравећи у Шикари, стварали и бројне проблеме становницима овог краја града.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести