Упозорење из врбаског „Комуналца“: Рачуни за воду се морају платити

ВРБАС: Нелогичне и нетачне су тврдње да вода у селима не мора да се плаћа, јер нема потребан квалитет, с обзиром на то да она има своју вредност и трошкове производње, указује се у саопштењу врбаског ЈКП „Комуналац“.
racuni, jkp komulaca vrbas
Фото: JKP Komunalac Vrbas

„Свако ко нешто потроши то мора и да плати. Апсурдно је да неко потроши воду, а онда не жели да је плати јер сматра да није квалитетна. У насељеним местима Општине Врбас испоручује се вода која је прошла  технолошке процесе, а на њен лошији квалитет утиче састав земље на којој се налазе бунари. Због ових објективних околности изграђене су еко- чесме које производе пијаћу воду и чија употреба је бесплатна“, наводи се у саопштењу.

„Комуналац“ истиче да је тај проблем стар три деценије и  ускоро треба да се реши, с обзиром на то, да ће уз помоћ Републике Србије и немачке банке КфЊ крајем ове године или почетком следеће почети изградња водоводне мреже ка насељеним местима.


Узалудне петиције

По Закону о комуналним делатностима производњом и дистрибуцијом воде може да се бави само комунално предузеће, па не постоји могућност да то ради месна заједница, или неко треће лице.

„Скупљање потписа и петиција да се водовод врати месним заједницама је узалудно трошење енергије, јер закон то не дозвољава. Остаје нејасно због чега неко неосновано побуњује становнике насељених места, даје им нетачне податке, доводи их у заблуду и уноси немир међу кориснике“ – каже се у саопштењу ЈКП „Комуналац“.


„Вода ће се дистрибуирати из Врбаса, а познато је да Врбас има воду високог квалитета, што је потврћено и у испитивању Института за јавно здравље „Др Милан Батут“.  У медијима и на интернет порталима се појавила „пресуда“ којом се „наводно“ корисници ослобађају обавезе плаћања утрошене воде, а да нико није споменуо да тај поступак није окончан и да је на ту пресуду уложена уставна жалба и ревизија. Постоји на стотине других пресуда које обавезују кориснике да плате оно што су потрошили. Апелујемо на све кориснике да уредно плаћају услуге које им пружа ЈКП „Комуналац“ Врбас. јер свака услуга има своју вредност и трошкове, а  неплаћањем се може довести у питање функционисање комуналног предузећа , па је зато потребно да се рачуни плаћају у роковима  за испоручену воду“.

З. Д.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести