Уредили споменик стрељаним партизанима

ЗРЕЊАНИН: Чланови Организације резервних војних старешина (ОРВС) Зрењанина, у оквиру редовних активности на чувању и неговању традиције везане за ослободилачке ратове, организовали су чишћење и уређење споменика стрељаним припадницима Великобечкеречког партизанског одреда.
Radna akcija Organizacije rezervnih vojnih starešina  u Zrenjaninu Foto: Dnevnik.rs
Фото: Радна акција Организације резервних војних старешина  у Зрењанину Фото: Дневник.рс

Акција уређења споменика на путу Зрењанин – Михајлово, организована је у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе, ЈКП „Чистоћа и зеленило“, Командом за развој Банатске бригаде и Градом Зрењанином, а придружили су се и чланови Удружења војних пензионера Зрењанина.

Циљ је да се укаже на потребу да се споменици не забораве и да се спречи њихово пропадање, без обзира на који период наше историје се односе.

„Пре две године су овде сличну акцију имали и чланови Удружења грађана из насеља „Ружа Шулман“. Прошле године је такође очишћен споменик, али ми нисмо успели до сада да сазнамо ко је то урадио, вероватно се ради о појединцу. Свима њима је било знатно теже због високог растиња које је окруживало споменик. Наша идеја је да укажемо да постоје оваква места и да о њима треба да брину и државни органи. У плану је и уређење обележја из Првог светског рата, али је већина њих обновљена и сређена поводом обележавања стогодишњице почетка рата, па ћемо до краја године организовати и посету некој од тих локација“,  каже председница ОРВС Зрењанин Тања Дуловић.

Споменик је подигнут на месту где су 26. јула 1941. године стрељани Владимир Коларов Коча, Ружа Шулман и Франк Самуел Шандор из Зрењанина, Алдан Тиберија и Стојан Арсенов из Кикинде, а након што је Великобечкеречки партизански одред (како пише на спомен-плочи) запалио жито недалеко од овог места.

О догађајима који су се десили пре и након стрељања истакнутих припадника покрета отпора против фашизма, присустне је упознала Тања Дуловић. Након радне акције у којој је учествовало двадесетак активиста, делегација Организације резервних војних старешина Зрењанина је положила венац на споменик.   

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести