Градоначелник: У Зрењанину све више посла и све боље плате

ЗРЕЊАНИН: Отварање нових радних места, без обзира на то да ли су у питању домаћи или страни инвеститори, и веће плате за све запослене, приоритет су мог рада и рада моје администрације, и тако ће бити и убудуће, изјавио је градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, коментаришући актуелне податке о значајном порасту броја запослених у граду на обалама Бегеја и најави отварања нових хиљаду радних места само у овој години.
cedomir janjic
Фото: Dnevnik.rs

Више од 3.000 новозапослених је било у прошлој години, а градоначелник је изразио задовољство што је у неким компанијама удвостручен број нових радних места, посебно што су у њима и зараде повећане. Тај тренд, очекује он, биће настављен и отварањем нових производних погона, попут компаније „Есекс”, чија изградња фабрике увелико напредује у Индустријској зони „Југоисток”, као и других инвеститора који су започели изградњу производних хала.

Градоначелник Јањић је, у саопштењу за јавност, указао на то да су бољи стандард и веће плате за све Зрењанинце, на чему ради, у складу с политиком коју воде Влада Србије и председник Александар Вучић. 

О отварању нових радних места у домаћим и иностраним фабрикама које послују у Зрењанину, као и о порасту висине зарада у њима, последњих дана нашироко се говорило у домаћој јавности, и то након што је један зрењанински привредник изјавио да је у проблему и да га напуштају радници који прелазе у немачку компанију „Дрекслмајер“ због виших плата. Повела се полемика о томе да ли је тај приватник то заиста изјавио или није, а без обзира на то каква истина била, чињеница је да је „Дрекслмајер“ тренутно највећи послодавац у средњобанатском региону и да обезбеђује плате за раднике не само из Зрењанина него и из околних општина. Из „Дрекслмајера“, где не говоре о висини зарада јер то спада у домен пословне тајне, а које су у већини случајева веће него код других послодаваца, поручују да су радници слободни да траже боље услове и да немају никакве обавезе да се правдају било којем такмацу на тржишту.


Нека занимања су веома тражена

На евиденцији зрењанинске филијале Националне службе за запошљавање на крају марта било је 12.545 незапослених, од тога 5.684 у Зрењанину.

Боље упућени у економске прилике кажу да би тај број вероватно био и мањи када би одређене категорије пријављених на Бироу пристале на преквалификацију у тражена занимања.

Наиме, у последње време су учестали огласи у којима послодавци траже вариоце, куваре, возаче и још низ занимања, али је до њих веома тешко доћи.


Постоји један праг, а то је минимална плата. Ми овде имамо много високообучених људи и укупна цифра коју им исплаћујемо је далеко изнад те минималне зараде, изјавио је директор „Дрекслмајера“ у Зрењанину Михаел Вагнер и додао како мисли да је код других компанија то на нивоу просечне зараде.

Очекује се да ће лествицу, када је реч о висини зарада, подићи јужнокорејска компанија „Есекс“, која убрзано гради погоне у Индустријској зони „Југоисток–Ечка”. Та фирма је реномирани произвођач жице за производњу трансформатора, мотора и генератора и један од водећих снабдевача у тој бранши. Та инвестиција, вредна 30 милиона евра, подржана је од Владе Републике Србије и оцењена као посебно значајна за државу, а планирано је запошљавање до 200 радника.

Приликом полагања камена темељца, председник Србије Александар Вучић је казао да ће просечна нето плата у тој фабрици бити 90.000 динара, од чега ће радници имати 67.400 динара.

То је нова победа, то је виши степен у инвестирању и захваљујем се нашим корејским пријатељима, уз очекивања да још инвестирају у нашу привреду, нагласио је Вучић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести