Ускоро почетак обнове спомен-куће бана Јосипа Јелачића

СУБОТИЦА: Почетак радова на обнови родне куће бана Јосипа Јелачића у Новом Саду очекује се наредног месеца, а завршетак радова највероватније до краја године, док ће наредних дана Завод за заштиту споменика града Новог Сада расписати Јавну набавку.
subotica
Фото: Дневник/ В. Фифа/Суботица

У згради Хрватског националног већа у Суботици потписан је данас Споразум о заједничком спровођењу поступка јавне набавке између Националног савета хрватске националне мањине и Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, којим ће се остварити сарадња у обнови објекта родне куће бана Јосипа Јелачића, а чији откуп и обнову финансира Влада Србије, на иницијативу председника Александра Вучића.

Кућа бана Јосипа Јелачића у насељу Петроварадин у Новом Саду, након 75 година враћена је хрватској заједници у Србији крајем прошле године, за чији откуп дела објекта је Влада Србије донирала суму од 600 хиљада евра.

Председница Хрватског националног већа у Србији, Јасна Војнић, подсетила је на значај ове историјске личности за хрватски народ и додала како ће обнова његове родног дома у будућности представљати повезницу између српског и хрватског народа.

Од укупно откупљених око 350 квадратних метара, планом пројектне документације биће обновљено 264 квадрата на првом спрату и око 80 квадратних метара на другом нивоу објекта, за чије радове је из републичког буџета опредељено 100 хиљада евра.

Како каже Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика града Новог Сада, један од најлепших, историјски и архитектонски значајних објеката у Новом Саду, биће пренамењен у место културолошких, цивилизацијских и друштвених састанака свих народа у Републици Србији.

Простор ће бити састављен од неколико целина, поседоваће просторије за одржавање округлих столова, изложбени простор и бројне друге активности, ту ће бити отворене и канцеларије Хрватског конзулата и Националног већа, о којима је говорио Дарко Вуковић, потпредседник Хрватског националног већа за Срем и члан новооснованог одбора Фондације "Спомен дом бана Јосипа Јелачића".

Намера је да он постане један од најсавременијих културних центара града Новог Сада, који ће примати госте из целог света.

прецизност
21.04.2021 • 08:34
То није кућа бана Јелачића, већ кућа у којој се родио. Никада није припадала породици Јелачић.
EUR/RSD 117.5814
Најновије вести