Већина гостију Бање Кањижа борави о свом трошку

КАЊИЖА: Попуњеност капацитета у Специјалној болници за рехабилитацију „Бања Кањижа” која располаже са 300 постеља, лане је била око 70 посто, што је на нивоу претходне године.
ф
Фото: Dnevnik.rs

Директорка ове реномиране установе др Слободанка Дрндарски указује да на попуњеност капацитета утиче што се двокреветне и трокреветне собе издају као једнокреветне, јер гости све више траже смештај у једнокреветним и двокреветним собама.

- Велико је учешће корисника који у нашу установу долазе са упутима Републичког фонда за здравствено осигурање, који попуњавају око половине капацитета, али већина је гостију који на лечење или боравак долазе о свом трошку. Треба имати у виду да је код нас током прошле године боравило на опоравку и око 900 пензионера са најнижим примањима о трошку Фонда ПИО - каже директорка Дрндарски.

Овде су задовољни чињеницом да су пред крај године капацитети у новембру и децембру били попуњенији него раније, а и укупно гледајући друга половина године се показала знатно бољом.

- То је можда и резултат пражњења капацитета у летњим месецима када се покушава интензивније бавити спортско рекреативним туризмом, односно да се популаришу спортске манифестације које се организују у Кањижи, па то делом узме свој данак. Међутим, тај сегмент је нешто што је перспектива којом установа и цела општина треба да се баве - додаје Дрндарски.

Подршком Покрајинског секретаријата за здравство набављени мобилни лифтови за каде и базен, као и најсаврменија опрема за терапије и дијагностику
Фото: Dnevnik.rs

Ова установа је у свету бањског туризма позната по квалитетним услугама, а директорка Дрндарски наглашава да су чињени напори да се здравствене услуге подигну на још виши ниво. Претпрошле године је улагано у адаптацију базенског блока, па је тај простор учињен приступачним инвалидима, корисницима са посебним потребама. Тај тренд настављен је и лане. То је омогућило да у установи бораве групе студената и спортиста са посебним потребама, а и да Кањижа буде домаћин међународног такмичења инвалида у колицима у стоном тенису.

Од Покрајинског секретаријата за здравство АП Војводине, бања је лане добила подршку од 1,2 милиона динара, која је искоришћена за куповину мобилног лифта за каде и мобилног лифта за безен, чиме су услуге постале још приступачније корисницима са посебним потребама.

- Трудимо се да подижемо ниво здравствене заштите и услуга на виши ниво него до сада, да унапредимо куративу, па смо спровели јавну набавку за нову опрему, за обезбеђење услова за пружање такозваних ванстандардних услуга, које се не пружају на рачун Републичког фонда за здравствено осигурање. Жеља нам је да у терапијске сврхе применимо још савременије апарате који су сада на тржишту, који преносе високофреквентну магнетну енергију и користи је у сврху лечења како акутних тако и хроничних стања. Ту је и хоризонтална терапија која користи средњефреквентне струје у сврху лечења метаболичких поремећаја остеопорозе, спастичних стања и других обољења - објашњава Дрндарски.


Стално отворени конкурси

Проблем и у „Бањи Кањижа” је непопуњеност појединих радних места за које су стално отворени конкурси, било да је реч о медицинском и угоститељском особљу. Конобари и кувари су дефицитарни, а особље на техничком одржавању машинске и електро струке готово недоступно у околини. Нико се не јавља на оглас, пошто је велики број људи отишао у иностранство.

- Што се здравственог особља тиче успевамо да попунимо радна места, али за угоститељско и техничко особље заиста имамо проблема. Сналазимо се како знамо и умемо у услужним делатностима где се процес рада обавља и суботом, недељом и празницима, оним данима када други одмарају, а могућност адекватног вредновања њиховог рада је прилично ограничена. И поред потешкоћа, сви се трудимо да наши гости имају што квалитетније услуге - указује др Слободанка Дрндарски.


У Кањижи намеравају да се више баве и дијагностиком. Већ годинама се обавља мерење густине коштане масе или остиодензитометрија, а нова дијагностичка метода за коју имају обучени кадар је електромионеурографија, па је набављен електромионеурограф.

- Ова нова технологија у дијагностици код нас, која је позната у свету и веома је тражена за сада не постоји на подручју Севернобанатског округа, па сви осигураници иду за Суботицу или Нови Сад, тако да ће бити могућности да се обави у „Бањи Кањижа” - сазнајемо од директорке Дрндарски.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.2962
Најновије вести