Вода стигла у 121 кућу у Хоргошу

ХОРГОШ: Санацијом водоводне мреже на подручју кањишке општине у насељима Хоргош, Мартонош и Кањижа за 121 домаћинство решен је проблем водоснабдевања, у оквиру пројекта „Смањење додатне рањивости Рома и других маргинализованих група изазване пандемијом Ковид-19 у 18 локалних самоуправа”. 
1
Фото: М.Митровић

Овај пројекат са партнерима спроводи Генерални секретаријат Владе Републике Србије, као правни заступник Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, у оквиру програма Немачке развојне сарадње ГИЗ „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији, заједно са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог. 

- Одговор на питање колико људи је потребно да се укључи чесма је лак,  један, а одговор на питање колико људи је потребно да би он био у могућности да укључи чесму је пред нама. Општина Кањижа, ГИЗ, Скупштина АП Војводине, Владин тим за смањење сиромаштва и много добрих људи у Кањижи и предузећу „Потиски водоводи” из Хоргоша и ми из Министартва за људска и мањинска права и друштвени дијалог, који ту могућност да неко укључи чесму у својој кући сматра људским правом на воду – рекла је Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, и додала да настојања да се доведе вода у сваку кућу бележи резултате широм Србије. 

Министарка Чомић је обишла домаћинства у Улици ослобођења у Хоргошу где је 71 одмаћинство добило воду. Подсетила је и на допринос Екуменске хуманитарне организације ЕХО из Новог Сада, да када једном дође вода да се то унапреди да се омогући веш машина, купатило, плочице и све оно што већина у 21.веку сматра нормалним за живот. 

- Дужни смо да бринемо о томе да се смањи сиромаштво, да људе гледамо по томе каква је невоља у којој живе, па да видимо да у невољи живи јако пуно Рома, али и других људи – рекла је Чомић. 

Државни секретар у истом министарству Нинослав Јовановић је констатовао да је овај пројекат имплементација Стратегије социјалног укључивања Рома и Ромкиња до 2030. године, који подразумева да се ствари спусте на локални ниво, те да је управо ово вид подршке обичном чо­веку. н

За радове на санацији водоводне мреже у кањишким насељима, који су добрим делом већ обављени или су у току, обезбеђено је 10,7 милиона динара, што је према речима заменика председника кањише општине Небојше Ракића само почетак. Сатисфакција је да су људи и њихове породице задовољни оним што је за њих учињено, а Ракић је напоменуо да је за ромске породице преко Министарства за бригу о селу обезбеђено више од 25 уговора за куће, те да локална самоуправа из buyeta издваја преко 75 милиона динара за програме социјалне заштите. 

.Директор „Потиских водовода” Душан Глишић прецизирао је да је у оквиру пројекта у Улици ослобођења реконстуисано 900 метара водоводне мреже, урађен је 71 прикључак, да су прикључци одрађени још у Кањижи и Мартоношу, а преко водомера обезбеђена је контрола потрошње воде. Мештанин Хоргоша Атила Коломпар, чије домаћинство су обишли министарка Чомић и званичници, каже да им здрава пијаћа вода пуно значи. 

Вођа тима програма инклузије Рома и других маргинализованих група у Србији Роберт Бу у име Немачке развојне сарадње нагласио је да се ово партнерство исказује као пример добре праксе, те да се осим на приступу води ради и на приступу образовању, информисању, имунизацији и другим областима. 

Menaџerka владиног тима за смањење сиромаштва  Драгана Јовановић Аријас је предочила да се поред кањишке општине унапређење водоснабдевања реализује у још шест локалних самоуправа (Смедеревска Паланка, Стара Пазова,Зрењанин, Ковин, Алибунар и Ваљево), с циљем да се приступ води обезбеди за више од 500 ромских и других маргинализованих породица. Општина Кањижа за сада је најуспешнија, јер 89 породица је добило воду у кући, а 32  у дворишту. Радове је за три месеца извело предузеће „Потиски водоводи”. 

Владин тим урадио је мапирање приступа води, струји и канализаицији у 720, пре свега ромских насеља, у 96 локалних самоуправа. Показало се да у више од половине општина у овим насељима људи немају приступ води или је тај приступ неадекватан. 

М. Митровић    

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести