Враћене бисте локалних бораца

БЕЧЕЈ: Кроз сарадњу Покрајинског завода за заштиту споменика културе и Општине Бечеј, почело је да се испуњава обећање да ће се обновити оскрнављена спомен-обележја посвећена антифашистичкој борби. 
д
Фото: Dnevnik.rs

Ових дана су на постаменте постављене спомен- бисте Шаму Михаља у центру Новог Села, односно Нестора Yилитова, Нађ Иштвана и Славка Симина на троугаоној површини раскрснице улица Змај Јовине и Матије Гупца.

- Ово је прва фаза уређења спомен- обележја из Другог светског рата. Друга је комплекснија. Планирамо да се уради и врати на постамент биста Здравка Гложанског у Доситејевиј улици испред Основне школе која носи његово име и да се реконструише спомен обележје „Зид смрти“ у центру Бечеја, где су 11. новембра 1941. и 20. јануара 1942. године извршена стрељања укупно 23 родољуба. На том простору ће се израдити и прилази споменику из Улице Уроша Предића -  рекао нам је Дане Мандић, члан Општинског већа задужен за омладину, спорт, туризам и односе с јавношћу.

За постављање четири бронзане бисте, које су својевремено однели вандали, Покрајински завод је издвојио 770.000, а Општина Бечеј 120.000 динара. Покрајински завод са општином сарађивао је и 2018. на реконструкцији постоља и споменика Краљу Петру Карађорђевићу.

В. Јанков

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести