Задушнице у Бочару

НОВИ БЕЧЕЈ: Хладан ветар и ситно ромињање кише нису омели житеље најмањег села новобечејске општине Бочара да посете гробове предака, рођака и прјатеља.
zadusnice
Фото: Na pravoslavnom groblju u Bočaru

Прво су католици 1. новембра, на Све свете, положили цвеће на надгробне споменике својих, а сутрадан су православци поводом последњих овогодишњих митрованских задушница посетили хумке својих предака и запалили свеће.

Велики је био број оних који, иначе не живе овде, али поштују традицију и сходно обичајима дошли су у своје село, запалили су свеће, положили цвеће и помолили се за покој душа упокојених предака.

Бочар је све мањи, а они који су се одавно одселили из села признају да више људи знају са надгобних споменика, него оних који сада живе у њему. Приметно је да су оба сеоска гробља, католичко на ком су одвојено упокојени Мађари и својевремено Немци, односно православно где се сахрањују Срби, уређена и лако се стиже до сваког гроба.

Ваља истаћи да је од скоро у селу изграђена капела испред православног гробља, која је за све мештане без обзира на вероисповест. Као што вековима живе једни с другима у слози, Бочарци на последњи испраћај крећу из исте капеле.                             

В. Јанков

 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести