Покрајинска влада реконструише дворац Хертеленди у Бочару

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић посетио је дворац Хертеленди у Бочару, на којем су почели радови, инвестиција вредна 361 милион динара.
o
Фото: Покрајинска влада

Некадашњи дворац који је у веома лошем стању, обишли су и директор Управе за капитална улагања Недељко Ковачевић и председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић. За 270 дана, колико је предвиђено за завршетак радова, дворац ће бити школица за децу у природи у коју ће долазити у једнодневни, дводневни и тродневни боравак.

Мировић каже да су после много промашених покушаја и проневера започети радови на том објекту за смештај предшколске и основношколске деце.

Заиста сам задовољан јер су моји сарадници успели да припреме пројектну документацију, за објекат смо издвојили значајну своту – 361 милион динара – а реконструише се и други објекат у склопу комплекса дворца, односно гради се потпуно нови објекат за смештај у којем ће боравити 120 деце у једној групи, каже Мировић.

Како додаје, гради се и мала спортска сала, биће реконструисан и парк површине шест хектара, прави се практично нови центар за предшколце и децу из целе Србије која похађају до 4. разреда основне школе, која ће моћи у једнодневном, дводневном и тродневном боравку да уживају, осете старо српско, војвођанско село, обичаје, обиђу пољопривредно домаћинство, али и уз помоћ културних посленика из те општине нешто науче, прођу рекреативну наставу.

Он истиче да граде све оно што Војводина до сада није имала.

Рок за завршетак радова је 270 дана, а изводи их једна од наших најбољих компанија „Модулор“ из Београда, и верујем да нећемо имати никаквих проблема и да ћемо успети да покажемо да смо способни да направимо објекат и обезбедимо најбоље услове за нашу децу, као и да покажемо важну и битну разлику у односу на оне који су послом руководили пре нас – мислим на претходну Покрајинску владу и претходно руководство Управе за капитална улагања, каже Мировић, и подсећа на то да су у вези с дворцем Хертеленди урађене велике проневере, „као и на Клиници за гинекологију и акушерство у Новом Саду, где радови почињу за неколико дана, али и Дому ученика у Бачкој Тополи, који смо обишли пре неколико дана и где су радови на самом крају“.

Падали су на најосетљивијим темама и надам се да ћемо све те црне тачке моћи да исправимо, казао је Мировић.

Он каже да, кад почну радови на Клиници за гинекологију, све црне тачке из Пајтићевог периода биће исправљене, те ће објекти служити грађанима, пре свега деци.


Проневере без судског епилога

На питање новинара да ли су проневере добиле судски епилог, Игор Мировић каже да тога у Војводини готово да нема.

Огроман новац проневерен у такозваном Фонду за нове технологије – око три милијарде динара – где је, по налазу судског вештака, нестало око 50 милиона. На Клиници за гинекологију и акушерство нестало је, по налазу судског вештака у поступку који се води, 210 милиона динара, и о томе могу још сат да причам. Неки поступци су у процедури, али надам се да ће правда доћи и осветити црни период до 2016. године и да постоји довољно снаге, морала и принципа у нашем правосуђу да те ствари истерају начистац. И оно што је за мене неразумљиво, ради се о најосетљивијим питањима где су наше мајке, наша деца, каже Мировић, и додаје да на велике пљачке немамо одговор ни после пет, шест, седам година.


Фото: Покрајинска влада

За Летенку цена висока, потребна промена документације

Игор Мировић каже да је дворац у Бочару намењен деци од шесте до десете године, односно од 1. до 4. разреда основне школе, док је Летенка намењена за старију децу, више разреде основне школе и средњошколце, за спортске активности и клубове.

Анализирамо и даље пројекат „Летенка“ и надам се да ћемо успети да урадимо ревизију пројекта у наредних неколико недеља јер сам био незадовољан висином цене изражене у пројектној документацији, народним језиком речено – мало су је преувеличали, и покушавамо да са стручним људима из Управе за капитална улагања и људима грађевинске струке дођемо до ниже, кориговане цене, да бисмо уштедели, каже Мировић.

На та два објекта, додаје, рачунаће цела Србија у будућности јер ће у њима боравити деца из целе Србије, пошто по прописима Министарства просвете само матуранти могу ићи ван земље, те ће Летенка у будућности бити место за екскурзије, садржаје, спортске екипе, али и не само за српску децу већ и децу Срба из суседних земаља.

Очекујемо наредне године да ће у буџету бити припремљен новац за Летенку, уколико буде направљена квалитетна ревизија пројекта, поручио је Мировић.


Када је реч о програму Покрајинске владе који је усвојен у јуну 2016. године, тврди Мировић, остало је још да се започну радови на Б и Ц блоку Клиничког центра у Новом Саду, као и изградњи Фрушкогорског коридора, тада ће програм бити стопроцентно реализован.

Волео бих да нас упоредите с неким другим периодима и мандатима и да видимо да ли је и раније било програма који су 100 одсто реализовани, каже Мировић, и додаје да сви могу прочитати програм на њиховом сајту и да се увере сами.

Председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић каже да је захвалан Покрајинској влади јер је ова обнова од великог значаја за мало место Бочар од 1.200 становника.

Екипа „Дневника“ прошетала је и до Основне школе „Доситеј Обрадовић“, која има стотинак ђака. Дошли смо баш кад су деца завршавала школу и ниједно дете није прошло поред нас, а да нам се није јавило, што нас је пријатно изненадило јер смо обишли на стотине војвођанских села.

Уколико буде предузетничког духа у становницима, заиста верујем да ово место може заживети и зауставити даље пропадање, одсељавање и то је први пројекат који ће Покрајинска влада и Општина Нови Бечеј радити. У припреми је документација за расписивање јавне набавке за изградњу фискултурне сале у Основној школи „Доситеј Обрадовић“ у Бочару и радимо све да спречимо одлазак, не само младих него свих становника наше општине, каже Максимовић.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести