Зрењанин: Оболелим наставницима тешко наћи замену

ЗРЕЊАНИН: Велики број заражене деце, а још већи број заражених наставника и помоћног особља, већ данима онемогућавају нормално одвијање наставе у основним школама на територији града Зрењанина.
zrenjanin centar
Фото: Dnevnik.rs

Одлука Министарства просвете о комбинованој настави за ученике виших разреда само ће делимично решити проблем у зрењанинским основним школама. Иако Дом здравља „Др Бошко Вребалов” свакодневно износи податке о потврђеним позитивним тестовима за децу, њих треба узети са резервом.

– Имамо неколико заражених наставника, има их и у изолацији, а слична је ситуација и са децом. Проблем је што се дуго чека на тестирање и резултате у званичним установама, па се они који имају неке симптоме тестирају тестовима које сами купе. Нису сви одсутни ђаци заражени, али су у изолацији јер су им родитељи позитивни. У нашој школи се настава одвија на мађарском језику и једноставно за наставника на боловању нема замене. Чекамо одлуку да се пређе на онлајн наставу, јер је у овој ситуацији то једино решење – каже директорка ОШ „Соња Маринковић” Јелена Јеноваи.

У ОШ „Бранко Радичевић” у Ченти ситуација је нешто боља.

– Имамо на боловању двоје колега, а одсутно је неколико ученика. Све школе имају исти проблем, јер за одсутне колеге једноставно нема замене – каже директор школе Златко Булић.

У школи „Серво Михаљ” у Мужљи, према речима директора Атиле Молнара, ситуација је сада боља него у новембру.

– Од 518 ученика њих 38 је заражено или у изолацији. Од наставног особља, петоро је ван учионица, али се некако сналазимо. Одељења где има по троје-четворо заражене деце прате наставу онлајн. Приметили смо да нам вирус стиже из породица које имају децу у вртићу. Родитељи су забринути, јер у Мужљи је уобичајено да неколико генерација живи под истим кровом. Ипак, у нашој школи је сада боље него крајем прошле године – наводи Атила Молнар.

Према подацима који се свакодневно прикупљају, у зрењанинским основним школама се повећава број оболелих наставника, особља и ђака.

– У једној школи оболеле су све спремачице, а у школи „Др Јован Цвијић” у једном дану на посао није дошло осморо наставника – каже директорка ОШ „Бранко Ћопић” из Лукићева и председница Актива директора основних школа у Зрењанину Драгана Богојевић.

– У таквим случајевима није могуће организовати наставу, наћи замену и некога ангажовати. Расте и број оболеле деце, мада када те податке упоредимо са укупним бројем нас у школству, не делује да је учешће велико. Кажем, ипак, да је тренутно највећи проблем оболевање наставника, јер негде не можемо лако да организујемо наставу – истиче Богојевић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести